Nemzetközi felháborodást váltott ki a Spitzbergákon lelőtt jegesmedve története

Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy egy óceánjáró hajó biztonsági őre lelőtte a társára támadó jegesmedvét a norvégiai Spitzbergákon. A helyi hatóságok védelmükbe vették a biztonsági őröket, mondván mielőtt fegyverhez nyúltak, megpróbálták elriasztani a ragadozót.

Az esetet részletesen ismertetve Ole Jakob Malmo rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a Hapag-Lloyd Cruises társaság MS Bremen nevű tengerjárójáról a két biztonsági őr a turisták előtt szállt partra a Spitzbergák legészakibb szigetén és a közeledő állatot megpróbálták kiáltásokkal, hangos zajkeltéssel és riasztópisztollyal elijeszteni, de erőfeszítéseik sikertelenek voltak. Az állat megtámadta egyiküket, a 42 éve német férfi könnyebb fejsérülést szenvedett.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith

Állatvédők élesen bírálták a medve lelövését. Hangsúlyozták, hogy hibásan jártak el, amikor engedték, hogy a turisták a veszélyeztetett fajok élőhelyeként számon tartott szigetre lépjenek.

A Hapag-Lloyd Cruises társaság Facebook oldalán közölte, hogy a turisták „nem jegesmedvenézőbe érkeztek a szigetre. Ellenkezőleg, a jegesmedvéket csak a hajó fedélzetéről figyelhetik meg, biztonságos távolságból” – írták.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

Az Északi-sark és Norvégia közötti térségben fekvő Spitzbergák szigetcsoport népszerű turisztikai célpont jég borította hegyeivel, gleccsereivel, fjordjaival. A szigetcsoport kormányzójának honlapján felhívják az oda érkezők figyelmét arra, hogy amennyire csak lehet, kerüljék a találkozást a jegesmedvékkel. A szigeteken mindenhol táblák figyelmeztetnek a jegesmedve-veszélyre. Azoknak a turistáknak, akik a szabad ég alatt akarnak éjszakázni, azt tanácsolják, hogy fegyvert kell viselniük, ha elhagyják a településeket.

A térségben kikötő hajókon kötelező jegesmedve elleni őrt alkalmazni az utasok védelmében. „Szigorú szabályok vannak érvényben a szigeteken, mivel nyáron sok jegesmedve él itt, ezért amikor partra szállunk, nagyon ébernek kell lennünk” – olvasható a Hapag-Lloyd honlapján.

Forrás: Gary Bembridge/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/Sprok

2015-ben egy kempingező cseh turistát sátrából ragadott ki egy jegesmedve a szigetcsoport legnagyobb településétől, Longyearbyentől északra, az állat összekarmolta áldozatát, mielőtt lövésekkel meghátrálásra kényszerítették. A medvét később megtalálták és lelőtték helyi illetékesek. A múlt héten lelőtt jegesmedvét Longyearbyenbe szállították vizsgálatra – mondta a rendőrségi szóvivő.

A Norvégiához tartozó szigetcsoporton egyre több jegesmedvét lőnek le, mivel a turisták számának növekedése és az olvadó jég miatt a ragadozók gyakran találkoznak emberekkel. A jegesmedve védett faj és kizárólag önvédelemből, vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!