Nem tetszik a BP-nek a 2010-es olajkatasztrófáról készített film

Bírálta a BP olajcég a Mélytengeri pokol című filmet, mondván a Mexikói-öbölben 2010-ben történt halálos kimenetelű olajkatasztrófa hollywoodi feldolgozása nem tükrözi hűen a történteket. “A Mélytengeri pokol című film Hollywood beállítása a tragikus és összetett balesetről. Nem tükrözi pontosan a balesethez vezető eseményeket, embereinket vagy vállalatunk karakterét” – közölte a brit olaj-és gázóriás a honlapján közzétett közleményében.

1

Archív fotó

Hat éve a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál bekövetkezett robbanásnak tizenegy halálos áldozata volt. A fúrótorony elsüllyedt, a nyersolaj pedig még 85 napon át ömlött az óceánba, amíg le nem tudták zárni a kutat. A kiömlő nyersolaj az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb olajszennyezésből eredő környezeti katasztrófáját idézte elő. A Mélytengeri pokol című film, amelyet péntektől játszák az észak-amerikai mozik, a robbanás előtti és utáni órák eseményeire összpontosít.

Archív fotó

2

Archív fotó

A BP, amely az elmúlt években 55 milliárd dollárt fordított a szennyezés eltakarítására, a térség újraélesztésére és a különféle bírságokra, kártérítésekre, közölte, hogy “a film nem vesz tudomást az összes hivatalos vizsgálat végkövetkeztetéseiről, arról, hogy a balesetet számos vállalat által elkövetett többszörös hiba idézte elő… A film azt sem tükrözi, hogy hat és fél évvel a baleset után, milyen messzire jutottunk a Mexikói-öböl talpra állításában, mit tettünk a biztonságos munkakörülmények megteremtésében, és hogy visszanyertük a világ bizalmát” – olvasható a közleményben.

A Deepwater Horizon olajkatasztrófájáról készült film előzetese

Mark Wahlberg színész, akik az olajkatasztrófát túlélő egyik mérnök szerepét játssza, a minap a torontói filmfesztiválon arról beszélt, hogy a film a katasztrófában meghalt 11 embernek állít emléket. Wahlberg elmondta, hogy miközben akciófilmet látunk, az egész mégiscsak azokról az emberekről szól, akik életüket vesztették és akik a hősei voltak ennek a szörnyű drámának.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!