Mont Saint Michel – Franciaország varázslatos zarándokhelye

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla alkotta sziget, pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól. A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára. Mont-Saint-Michel egyike Franciaország legragyogóbb gyöngyszemeinek, ahova már több mint 1000 év óta zarándokok és utazók tömegei vándorolnak. A sziget, mely még most is misztikus jelentőséggel bír. Régen csak apály idején lehetett megközelíteni, így a csendes elszigeteltség a szigetre vonzotta a szerzeteseket, akik hamarosan kis kápolnát építettek itt.

Mont Saint Michel

A legenda szerint Szent Aubert-nek, Avranches püspökének 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy a sziklán építsen kolostort. A katolikus hagyomány szerint Mihály arkangyal a 7 arkangyal (főangyal) egyike, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan. A kolostor legmagasabb tornyán (152 m) Mihály arkangyal szobra áll. A kolostor első templomát 709. október 16-án fel is szentelték.  Az építkezést csodás események kísérték és hamarosan zarándokhellyé vált, ahol 966-ban bencés apátságot emeltek. A bencés templom építését 1020-ban kezdték és a majdnem 100 évig tartó munkálatok végén egy román stílusú, félköríves ablakokkal díszített és vaskos falakkal alátámasztott kolostor született.

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

A sziget másik nevezetessége a La Merveille gótikus kolostor, amelyet 1211-ben II. Fülöp francia király kezdett el építtetni a sziget északi oldalán. A kolostor kárpótlás volt azért, mert a király 1203-ban felgyújtotta a templom nagy részét a szigetért folytatott harc során. A szigetért a középkorban véres harcok folytak, majd a százéves háború idején (15. század) erődített falakkal vették körül. A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön 1863-ig működött.

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

1879-ben épült fel a szárazfölddel összekötő 1800 méter hosszú gát, így megszűnt szigetnek lenni. 2006. június 15-én Dominique de Villepin francia miniszterelnök bejelentett egy 150 millió eurós projektet, amelynek megvalósulását követően a Mont-Saint-Michel ismét árapályszigetté válik. 2012-re már 150 napon át néhány órára, 2050-re viszont minden nap. Az öböl ekkor már 70 cm-rel lesz mélyebb. Mont-Saint-Michel-en az apátsági templomot és kolostort helyreállították és 1922-ben újra vallási szertartások színhelye lett. A kolostorerődítmény 1966-ban visszanyerte eredeti funkcióját, amikor a szerzetesek az első kegyhely ezeréves jubileumát ünnepelve egy vallási közösség visszaköltözhetett az apátság falai közé.

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

A szikla alján lakóházak és boltok sorakoznak, itt állandó a látogatók nyüzsgése, míg fent a hegytetőn, az apátság területén meglehetős nyugalomban a szerzetesek élik mindennapjaikat. A falu kapuinál ér véget a „Paradicsom útja”, vagyis az a zarándokútvonal, amelyet a hívek Párizsból indulva tesznek meg.Ma évente 3,5 millióan látogatják ezt a csodás szigetet turisták és zarándokok egyaránt.

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!