Mit tesznek az emberek ha egy kabát nélküli, didergő, magányos kisfiút látnak?

Az SOS Mayday nevű szervezet érdekes szociális kísérletet folytatott Norvégiában, melynek az volt a lényege, hogy a norvég emberek kedvességét, illetve az idegenekkel szembeni segítőkészségét vizsgálják. A kísérlet főszereplője egy 11 éves kisfiú, Johannes volt, aki egy buszmegállóban ücsörgött a hidegben kabát nélkül. A járókelőknek azt mondta, hogy ellopták a kabátját. A szervezet munkatársai kíváncsiak voltak, rá, hogy vajon hányan segítenek rajta és hogyan. A projekt igen pozitív eredménnyel zárult, hiszen többen is akadtak olyanok, akik odaadták a kabátjukat a didergő fiúnak, amíg a buszra várt. Volt aki a kesztyűjét vagy a sálját adta oda és sokan kérdezték tőle, hogy értesítsenek-e valakit telefonon, hogy hol van. A videót rejtett kamerával vették fel.

kiserlet

Az SOS Mayday az SOS Gyermekfalu nemzetközi segélyszervezet része. Az SOS Gyermekfalu mozgalmat Hermann Gmeiner (1919-1986) indította el Ausztriában 1949-ben. A második világháború után rengeteg gyermek helyzete vált kilátástalanná, ezért Gmeiner azzal a kéréssel fordult mindenkihez, hogy nyújtsanak segítséget az első, az ausztriai SOS gyermekfalu felépítéséhez, illetve támogassák azt a célt, hogy az árván maradt, vagy elhagyott gyermekek a családi környezethez minél inkább hasonlító körülmények között nőhessenek fel. Mára 133 országában közel 500 SOS gyermekfaluban 72 000 gyermek és fiatal talál szerető gondoskodásra.

A jótékonysági szervezet most arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy gyermekek ezrei szenvednek Szíriában, ahol több mint 6,5 millió ember vált földönfutóvá a polgárháború miatt és több mint kétmillióan menekültek el a szomszédos országokba, Jordániába, Libanonba és Törökországba.

Az SOS Gyermekfalu Nemzetközi Szervezet norvégiai szóvivője, Synne Rønning azt mondta, hogy reméli az emberek hasonlóan fognak a szíriai gyerekekre gondolni, ahogy a buszmegállóban fázó gyerekről is gondoskodtak és adományokkal segítik a gyerekeket. A tél Szíriában súlyos is lehet, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt van, esik a hó és csípős szél fúj. Sok menekült téli ruha nélkül hagyta el otthonát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!