Mit kell tudni az epés refluxról?

A reflux napjainkban a legtöbbeket érintő emésztőrendszeri megbetegedések közé tartozik, gyermekektől az idősekig bárkinél kialakulhat. Az epés reflux szerencsére valamivel ritkább, ám aki ebben szenved, annak főleg nem szabad elbagatellizálnia a problémáját, ugyanis ez a betegség hosszú távon akár komoly szövődményeket is okozhat. 

Miben különbözik az epés reflux a “simától”, és hogyan alakulhat ki?

A refluxot az okozza, hogy a nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom nem zár rendesen, emiatt a gyomorsav könnyedén vissza tud szivárogni a nyelőcsőbe, ott pedig gyakori köhögési ingert, csípő, égető érzést, fájdalmas nyelést okoz. Ez már önmagában is igen kellemetlen tünetegyüttes, de ha még emellett az epe is a nyelőcsőbe és a garatba jut, az még inkább súlyosbítja a helyzetet.

Az epe egy olyan váladék, amelyet az epehólyag termel, és az a dolga, hogy lebontsa a zsírokat. Ebből következik, hogyha az étrendünk sok magas zsírtartalmú élelmiszert tartalmaz, akkor az epehólyag is fokozott működésre kapcsol, és több váladékot termel; ami a rosszul záródó izomgyűrűn át szintén visszaáramlik a nyelőcsőbe. 

Az epés reflux tehát főként a helytelen étrend miatt alakul ki: a zsírokban, finomított szénhidrátokban, túl fűszeres ételekben gazdag étkezés hosszú távon könnyen előidézheti. 

Miről ismerhető fel az epés reflux?

Az általános refluxtünetek sokak számára ismertek: közéjük tartozik a gyomorégés, a csípő érzés a torokban, a nyelési nehézségek, a gyakori köhögés, a savas böfögés. Aki viszont epés refluxban szenved, az általában ezeken felül jellegzetes, kesernyés ízt érez a szájában, amit gyakran kísér égő mellkasi fájdalom és hányinger. Ezekért a panaszokért a nyelőcsőbe szivárgott epeváladék a felelős. 

A savlekötők ideiglenesen ugyan enyhülést hoznak, ám fontos tisztában lenni vele, hogy ezzel csak elnyomjuk a tüneteket, de nem szüntetjük meg a kiváltó okot. A kezeletlen epés reflux viszont akár epegyulladáshoz is vezethet, ami borzalmas fájdalmakkal jár, és többnyire csak műtéti úton gyógyítható. Ezt mindenképp ajánlott megelőzni azzal, hogy nem vesszük félvállról a betegséget. 

Tippek az epés reflux kezeléséhez

Akárcsak a “normál” reflux esetén, az egyik legfontosabb dolog itt is az étrend megváltoztatása lesz, hogy kiiktassuk azokat az ételeket, amelyek megterhelik a gyomrot, illetve túl sok gyomorsav és epeváladék termelődéséhez vezetnek.

Mellette fogyasszunk természetes étrend-kiegészítőket, például a Myrobalan KhogA.9 kapszulát, amely a gyógynövények erejével segít csillapítani a tüneteket és megnyugtatni a gyomrot. 

Valamint ha epés reflux tüneteit észleljük magunkon, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a betegség súlyosságától függően a diéta mellett akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, hogy megelőzhessük a káros szövődmények kialakulását. Főleg, ha olyan egyéb panaszok is fennállnak, mint például cukorbetegség vagy túlsúly.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!