Milyen szempontok alapján válasszunk láncfűrészt?

A fával való munkát sokan nem kedvelik, mivel nem tartozik a könnyed fizikai tevékenységek közé. Egy jól megválasztott és minőségi láncfűrész azonban nagymértékben megkönnyíti a műveletet, legyen szó gallyazásról, tűzifa vágásról vagy ipari fakitermelésről. A laikus számára azonban nehéz lehet eligazodni a láncfűrészek rengetegében, miután számtalan típus és kialakítás található a kínálatban. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány szempont, amelyek alapján mindenkinek sikerülhet megtalálni a tökéletes láncfűrészt!

Milyen erőforrással rendelkezzen a készülék?

Legelőször is azt kell eldönteni, hogy milyen típusú gépet válasszunk: benzines, elektromos vagy akkus láncfűrészt? A kérdés megválaszolásához meg kell vizsgálni az egyes készülékek előnyei, valamint a munkaterület adottságait. Tipp: az Agroker webshopon mindegyik típusú gépezet beszerezhető korrekt áron, ráadásul rövid időn belül szállítják ki termékeiket az ország bármelyik településére.

benzinmotoros láncfűrész vitathatatlan előnyei közé sorolhatók az erejük, a nagy méretük és a mobilitásuk. A kisebb gépek és a robusztusabb professzionális láncfűrészek könnyen elkülöníthetők ebben a kategóriában, így otthoni munkákra vagy hatalmas fák kivágására is találunk benzines készüléket. A benzines láncfűrészek ára az adott készülék tudásának mértékével egyenes arányban áll, így ez figyelembe véve nézelődjünk vásárlás alkalmával.

Az elektromos készülék súlya a legkisebb, így kisebb ház körüli ágak vágására kiválóan megfelel. Miután társai méretben és teljesítményben is meghaladják, ebből következik, hogy az elektromos változat kevesebbet fogyaszt, és az ára is a legkedvezőbb. A vezetékes láncfűrész működtetéséhez csupán hálózati áramra van szükség, azonban épp emiatt a készülék hatótávolsága korlátozott.

Az akkumulátoros láncfűrész azon felhasználók számára ideális, akiknek egyaránt fontos a kisebb súly, valamint a nagyobb teljesítmény is. A készülék halk és könnyen végezhető vele a munka, így ácsok, építkezésen dolgozó szakemberek kedvelt választása ezen típusú láncfűrész. Az egyetlen gátló tényező a hosszú idejű munkavégzésre az akkumulátor üzemideje.

Mekkora teljesítményű gépet válasszunk?

A láncfűrész képességeinek pontosabb meghatározásához vizsgáljuk meg a láncvezető méretét – ez a paraméter határozza meg ugyanis, hogy a készülék milyen átmérőjű fát képes átvágni. A kisebb kerti munkákra egy 30-60 cm közötti láncvezetővel rendelkező gépezet tökéletesen megfelel, míg a hivatásos szakemberek nem ritkán 70 cm fölötti láncfűrészt használnak. Általános szabály, hogy minél nagyobb egy készülék teljesítménye vagy láncvezetőjének hossza, annál könnyebben vágja a nagy és vastag fát. Viszont ezen láncfűrészek nagyobb önsúllyal is bírnak, így nagyobb a vibráció munka közben, nehezebb kezelni és balesetveszélyesebb.

Milyen funkciókkal rendelkezzen a láncfűrész?

A láncfűrészek különféle funkciói elsősorban a biztonságot, a hatékonyságot és a kényelmet hivatottak szolgálni. Ebben is számos variációs lehetőség közül választhatunk, pl. automatikus olajkenés, berántás-segítő funkció, vibráció-csökkentés, láncfék, levegő-tisztító funkció és így tovább. Egy ideális készülékkel kevésbé terheljük meg kezünket, vállunkat, és tovább tudunk vele dolgozni – utóbbi különösen fontos akkor, ha hivatásunkból adódóan sokat használjuk a láncfűrészt. Vessünk számot az elvégzendő munkával és a számunkra lényeges funkciókkal kapcsolatban vásárlás előtt, és ezek alapján döntsünk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!