Milliónyi MRI gépet hűthet az Afrikában felfedezett héliummező

A Földön évtizedek óta hiánycikk a hélium, de a Tanzániában most felfedezett új héliummező mindent megváltoztathat. Ha sikerül gazdaságosan a felszínre hozni az értékes nemesgázt Tanzánia hamarosan nagyon gazdag ország lehet.

1

A Nagy-hasadékvölgy | Forrás: scottdunn.com

Brit kutatók tekintélyes héliummezőt fedeztek fel Tanzániában, az országokon átívelő Nagy-hasadékvölgyben. Új módszereket követve bukkantak a nemesgázra, ami a világegyetem második leggyakoribb eleme, de hosszú ideje hiánycikk a Földön. Nemcsak ballonok és léghajók töltőanyaga, hanem tudományos használata is jelentős: szupravezető mágnesek első számú hűtőanyaga, a kórházakban használt MRI készülékek működtetésének egyik kulcsfontosságú eleme.

4

Fotó: Noel Feans

Az Oxfordi Egyetem és a Durhami Egyetem szakemberei az olajipar korszerű keresési módszerei és a legfrissebb geológiai eredmények segítségével bukkantak a hatalmas mező nyomára. Kutatások nemrég rávilágítottak, hogy a vulkáni hő fontos szerepet játszik a héliumzárványok kialakulásában, ez vezette a tudósokat a geológiailag aktív Nagy-hasadékvölgybe.

terkep

A Nagy-hasadékvölgy Tanzánián keresztülhaladó szakasza

A tanzániai gázmező becslések szerint kétszer annyi héliumot rejt, mint az amerikai nemzeti héliumtározó Texasban, ami a világ fogyasztásának mintegy harmadát fedezi. Független szakértők szerint 1,5 milliárd köbméter hélium lehet a hasadékvölgy egy részén. A nemzetközi fogyasztás jelenleg évi 0,23 milliárd köbméter, a mező tehát hosszú évtizedekre biztosíthatná ezt.

„Ez a gáz elég lenne 1,2 millió MRI gép feltöltésére. Röviden: szenzációs felfedezés az ellátásbiztonság szempontjából” – fogalmazott Chris Ballentine. Jon Gluyas, a Durhami Egyetem geológusa szerint a Nagy-hasadékvölgyben további gázmezők is lehetnek, ezért a keresésnek még nincs vége. „Még a talált mennyiségnél is fontosabb, hogy tudatos kutatással bukkantunk a hélium nyomára, hiszen az eddigi felfedezéseket mindig a szerencsének köszönhettük” – fogalmazott a szakember.

mti

A hélium azért is olyan fontos, mert ez a gáz jelenleg az MRI-technológia szűk keresztmetszete. Az MRI készülékek szupravezetők segítségével keltik a szövetek, csontok átvilágításához szükséges nagy erejű mágneses mezőt. A szupravezetés viszont abszolút nulla fok közelében működik, amit folyékony hélium segítségével állítanak elő.

BBC | Live Science


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!