Miért érezzük azt a különleges illatot eső után?

1

Eső utáni illatot mindenki érzett már, de azt jóval kevesebben tudják, hogy mi is okozza a jelenséget. Alapvetően három dolog játszik szerepet az eső után érzet illat kialakulásában. A Today I Found Out cikke szerint az egyik ilyen, ami azt a bizonyos “tiszta” illatot okozza, az ózon. Az ózonmolekula (O3) a széteső oxigénmolekulák (O2) hármasával összeálló atomjaiból alakul ki. Nagyobb mennyiségben éles, szúrós szaggal jár, magas koncentrátumban életveszélyes, kisebb mennyiségben azonban a kellemes eső utáni illat egyik okozója, különösen nagy vihar után.

2

A másik szintjén jellegzetes, földes illat főleg jelentős esőzés után érezhető. Ezt a talajban gyakori baktériumok okozzák. Bizonyos mikrobák, így például a Streptomyces griseus a száraz időszakokban spórákat termelnek. A nagy esőzés után érezhető illat a spóratermelés alatti kémiai reakcióból szabadul fel.

A harmadik forrást a különböző növények által kiválasztott olajok jelentik. Ezek folyamatosan gyűlnek, majd esőzés közben bizonyos, pontosan jelenleg nem ismert összetevőik a légkörbe távoznak, ezáltal okozva az esőzés után érezhető illatot. – írja a HVG


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!