Mesebeli jégbarlang rejtőzik egy kínai hegységben

Mesebeli jégbarlang rejtőzik egy kínai hegységben, mely az ország észak-nyugati részén fekvő Sanhszi tartományában, Ningvu város közelében található. A Luja-hegységben megbújó gyönyörű természeti látványosság a legnagyobb jégbarlang Kínában. A több mint száz méter mély, ötszintes barlang elképesztő jégformációk és hatalmas jégcsapok birodalma.

A barlang hőmérséklete mindig fagypont alatt marad még akkor is, ha odakint 20 Celsius-fok van, így a jég sohasem olvad el. A jégbarlangban a hőmérséklet legfeljebb mínusz 4 fokig emelkedik. Ez több tényező együttállásának köszönhető, többek közt a barlang különleges, tekebábra hasonlító alakjának és a megfelelő légáramlásnak.

Kínai jégbarlang

Jégbarlangoknak azokat a barlangokat nevezzük, amelyeknek hőmérséklete nulla Celsius-fok alatti, így a barlangban, vagy egyes szakaszaiban tartósan megmarad a jég. Ennek oka rendszerint az, hogy a bejárat körzetének évi középhőmérséklete fagypont alatti. Lehet ez egy magashegyi barlang, vagy egy északra nyíló völgy zsákszerű meredek barlangbejárata, ahova télen a hideg levegő könnyen befolyik, és nyáron huzat hiányában bent reked.

Kínai jégbarlang

A csodálatosan kivilágított jégbarlangot, amely állítólag 3 millió évvel ezelőtt jött létre, naponta átlagosan ezer turista keresi fel május és október között, amikor látogatható.

Kínai jégbarlang

Kínai jégbarlang


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!