Mert az egészséges lehet szép is!

Ha korábban a vályog mint építőanyag szóba került, mindenkinek a régi parasztházak jutottak eszébe, azok göröngyös, hepehupás felületeivel. Valljuk be, nem túl sok ember igénye, hogy hasonló otthonokban éljen, és ezzel nincs is semmi baj, hiszen a szépségről alkotott fogalmak, sőt a lakberendezési trendek is folyamatosan változnak.

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy le kellene mondani arról, hogy a vályog és az egyéb természetes építőanyagok előnyeit kiélvezhessük.

Mivel vondd be otthonod falait?

Sokaknak alapértelmezett, hogy az építőipar által mesterségesen életre hívott vegyszerekkel alapozza le és fesse ki otthona falait, holott a BIOKAY vályogvakolatok vályogvakolatának alkalmazásával sokkal élhetőbb otthont tud magának teremteni mindenki.

A vályogvakolat ugyanis szemben a hagyományos építőanyagokkal, nem tartalmaz mérgező anyagokat, amelyek az évek alatt alattomosan szivárognak ki a falból, allergiát és betegségeket okozva.

Sőt, a vályogvakolat 10-szer több pára megkötésére alkalmas, ami egyben azt is jelenti, hogy a penészedéstől és a túl magas páratartalomtól sem kell tartani.

Lehet a vályog is szép!

Sőt, kifejezetten egyedi és mesteri megoldások kivitelezhetőek vele, és még dolgozni is sokkal könnyebb ezekkel az anyagokkal. Mutatjuk is, hogy miket érdemes számításba venned, amikor otthonod falait szeretnéd megszépíteni.

  • A vályogvakolat, ahogy azt már fentebb is részleteztük, rendkívül egészséges megoldás, így aki akár a hagyományos téglára is ezt az anyagot hordja fel, már rendkívül sokat tett az egészségéért.
  • A nemesvakolatot is érdemes számításba venni, hiszen ezzel az anyaggal a glettelés és a színezés egy munkafolyamattal oldható meg. 
  • A nemesvakolattal többféle struktúrájú fal is megalkotható, így akár sima, csiszolt, szivacsolt vagy rusztikus falak is születhetnek végeredményként.
  • A vályogglett szintén egy nagyon hasznos építőanyag, amely fehér agyagból, váloygból és Európa legfehérebb kvarchomokjából tevődik össze, színezhető és rendkívül lakóbarát megoldásnak minősül. 
  • Waxokkal is egyedi megoldásokat érhetünk el, sőt, akár sütők melletti területet is védhetünk vele a szennyeződésektől.
  • Vályogfestékkel és vályog struktúrafestékkel színezhetőek a falak, amelyek nem csupán ökologikus megoldást biztosítanak, de még többféle design is megalkotható a segítségükkel.
  • A színezéshez elegendő a természet adta színeket használni, amelyek természetes ásványi és földpigmentek formájában állnak az otthonteremtők rendelkezésére.

Amint láthatod, bőven van megoldás arra, hogy szép is és egyben egészséges is legyen az otthonod, így mindenképpen érdemes a fenntartható megoldás mellett dönteni!

Kérdezz szakértőket!

Bár ahogy fentebb említettük, könnyű ezekkel az anyagokkal dolgozni, mégis azt tanácsoljuk, hogy amennyiben módod nyílik, értekezz a BIOKAY vályogvakolatok szakértőivel, vagy akár vegyél részt az általuk szervezett workshopok valamelyikén, ahol megtanulhatsz bánni ezekkel a fantasztikus anyagokkal.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!