Mérgezővé teheti a kagylót és az osztrigát a klímaváltozás

Emberi fogyasztásra alkalmatlanná teheti a kagylót és az osztrigát a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mivel a melegben mérgező mikroorganizmusok támadhatják meg őket – állapította meg egy svéd kutatás. A Göteborgi Egyetem kutatói szerint időjárási modellek azt jósolják, hogy a tengervíz hőmérséklete jelentősen megemelkedik a következő száz évben, ami óriási zavart okozhat a vízi élőhelyeken.

Kagylók

Azokon a területeken, ahol a csapadék mennyisége is növekszik, ott csökkenhet a felszíni vízrétegek sókoncentrációja. A tudósok szerint a változás drámaian befolyásolhatja az óceánok mikroszkopikus baktérium- és planktonpopulációit, és azoknak az állatoknak a létét is, amelyek a táplálékláncban felettük állnak.

Úgy vélik, hogy a jövőbeli viszonyok kedveznek egyes kórokozó baktériumoknak és méreganyagot, többek közt a halálos kagylótoxint, a PST-t (paralytic shellfish toxin) termelő plantkonfajoknak. Ezek a mérgek felhalmozódhatnak a kagylófélékben, és a tenger gyümölcseit fogyasztó ember egészségét is veszélyeztethetik – tudósított a The Daily Telegraph.

osztriga

Forrás: telegraph.co.uk, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!