Megtalálta a Philae leszállóegységet a Rosetta

Alig egy hónappal a Rosetta-misszió befejezése előtt nagyfelbontású kamerával sikerült fotókat készíteni a szondának a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén lévő Philae nevű leszállóegységéről, amellyel július végén szakította meg a kapcsolatot az űrszonda. Az Európai Űrügynökség (ESA) hétfői közlése szerint a szeptember 2-án készült fotókon az oldalán fekvő leszállóegység főteste és három lába közül kettő látható. Az ESA szerint a képek azt is bizonyítják, miért vált olyan nehézkessé a kommunikáció a Rosetta és a Philae között.

philae-3Forrás: ESA

Wolfgang Baumjohann, a Grazi Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) igazgatója szerint “remek meglepetés, hogy még megtalálták a Philae-t”. A fotók szerint a leszállóegység úgy helyezkedik el, ahogy feltételezték róla, “pontosan látható, ahogy egy hasadékban lóg”. Baumjohann szerint tudományos szempontból nincs jelentősége, hogy megtalálták az egységet és képet készítettek róla, személyesen azonban nagy örömet jelent.

philaeForrás: ESA

philae-2Forrás: ESA

A mosógépméretű leszállóegység 2014. november 12-én landolt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. Elemeinek köszönhetően mintegy hatvan órán át kutattak segítségével a szakértők, ám energiahiány miatt ezt követően a minilabor hét hónapos álomba zuhant. Csak 2015 júniusában és júliusában jelentkezett újra, amikor az üstökös közelebb került a Naphoz és napelemei ismét energiával látták el. Mivel azóta nem adott többé jelet, az irányítóközpont a Philae és a Rosetta közötti kapcsolat megszakítása mellett döntött.

Eddig nem ismerték a Philae pontos pozícióját, mert csak nagyobb távolságból, kis felbontású képeket tudtak róla készíteni, és csak a hozzávetőleges régió volt ismert. A mostani képeket az Osiris-kamera 2,7 kilométeres távolságból készítette. Mivel az üstökös hónapok óta egyre távolodik a Naptól és csökken a Rosetta energiája is, a misszió végét szeptember 30-ra tervezik. A szonda folyamatosan egyre közelebb kerül az üstökös felszínéhez, míg végül becsapódik.

csuri-5Forrás: ESA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!