Meglepően lusta vadász az óceán egyik legrettegettebb ragadozója

Az oroszlánhoz hasonlóan lesből támad kiszemelt zsákmányára a tigriscápa – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az óceán egyik legrettegettebb ragadozója „meglepően lusta” vadász.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói 27 tigriscápát jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-Ausztrália partjaihoz közeli Ningaloo zátonynál. A kamerát, valamint mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagytestű halakkal és más cápákkal.

Forrás: Murdoch University 

„A tigriscápák meglepően lusta ragadozó. Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt” – mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek.

A tanulmány társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát, amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni, inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősökre és nagytestű halakra.

Forrás: Albert Kok/Wikimedia Commons 
Forrás: Wikimedia Commons/Pterantula/GNU Free Documentation License 

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről. A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.

A nagytestű ragadozó, melynek hossza a négy métert is meghaladhatja, a Föld számos trópusi és mérsékelt övi tengervizében fellelhető, főleg a Csendes-óceán középső részén fekvő szigetek környékén. A „tigris” elnevezést a testén látható sötét csíkozásokról kapta. Ezek a csíkok a porcos hal korának előrehaladtával egyre halványabbá, elmosódottabbá válnak.

Magányosan él, általában éjszaka vadászik és az összes húsevőcápa közül neki tulajdonítják a legnagyobb étrendet. Táplálékai közé tartoznak a rákok, csontos halak, úszólábúak, madarak, kalmárok, tengeri teknősök, tengerikígyó-félék, delfinfélék és akár egyéb cápák is. Arról is híres, hogy ember által alkotott, ehetetlen tárgyakat is felfal. Habár a tengerek egyik csúcsragadozójának számít, a tigriscápa időnként a kardszárnyú delfin áldozatává válik. A tigriscápát, mivel uszonyaiért ipari mértékben halásszák a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mérsékelten fenyegetett fajnak minősítette.

Cikkajánló: Ritka felvétel – videóra vették ahogy, a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!