Megérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe

Megérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe, a fokozottan védett faj hímjét idén is webkamerán keresztül figyelhetik meg a természetbarátok. A Gemenc Zrt. még 2013-ban állította üzembe a fészek közelében elhelyezett webkamerarendszert. A Tóbiás névre keresztelt gólya pénteken délben tűnt fel, rendszeresen elsőként jelenik meg a keselyűsi erdészház közelében épített fészkelőhelyén, a legkorábban 2014-ben február 24-én, tavaly pedig március 1-jén érkezett meg az ártéri erdőbe. A madár más szempontból is különleges: a faj egyedei normális esetben kerülik az ember közelségét, ő azonban a napokban is teherautóktól 20 méterre, rakodásra váró farönkök mellett gyűjtötte a háncsot fészkéhez.

Fekete gólya
Forrás: webkamera-Gemenc Zrt.

A madár most 17 éves, 1999-ben Bogyiszló közelében gyűrűzték meg. Egy évvel később Izraelben azonosították, majd kilenc év elteltével szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. A hímgólya 2013 óta érkezik meg a bekamerázott fészekre. A napokban várható a tojó megjelenése is; mivel a tavaly itt költött tojó nem volt gyűrűzve, ezért nem tudni teljes bizonyossággal, hogy ugyanaz a madár lesz a hím párja – mondta az erdészetvezető. A tavalyi pár négy fiókájából egy maradt meg.

Fekete gólya
Forrás: webkamera-Gemenc Zrt.

Kalocsa Béla, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi programkoordinátora az MTI-nek elmondta, hogy a Gemenc Zrt. természetvédelmi szervezetekkel közös programjában tavalyelőtt megjelölt gemenci gólyapár elpusztult, minden valószínűség szerint áramütés következtében. A hímen és a tojón 2014 szeptemberében helyeztek el GPS-jeladót, amelyek egyike utoljára októberben egy törökországi középfeszültségű távvezeték oszlopáról küldött hosszú jelet. A szakember szerint a megfigyelési program így is hasznos volt, mindkét jeladó jól értékelhető térképet rajzolt arról, hogy mekkora területet használnak a fekete gólyák.

Az erdőgazdaság közlése szerint 380-420 párra tehető a Magyarországon fészkelő fekete gólyák száma, a legsűrűbb állomány, mintegy 40 pár a gemenci erdőben él. Az első fiókák május elején kelnek ki, kirepülésük július közepétől augusztus elejéig tart. Ezután néhány hetet a fészkelőhely közelében töltenek, majd útra kelnek. Fő vonulási útvonaluk a Gibraltári-szoroson és a Boszporuszon át vezet. Kalocsa Béla szerint a gemenci állomány nagy hányada nem megy el Afrikáig, az utóbbi években az Izraelben kiépült halastórendszerek mellett telelnek.

Fekete gólya
Forrás: webkamera-Gemenc Zrt.

A gólyapár életét IDE KATTINTVA lehet nyomon követni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!