Megdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon

Megdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon 2016-ban – állapította meg a dán meteorológiai intézet (DMI). Idén nyáron átlagosan 2,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az elmúlt 35 évben. A hőmérsékletet Grönland 14 mérőállomásán rögzítették.

gronland-4Fotó: Wikipedia/Chrissy

„Az értékek arra utalnak, hogy az Északi-sarkvidéken folytatódik a melegedés. Ez azt jelenti, hogy tovább olvad a gleccserjég, így nemcsak a víz szintje emelkedik, hanem erősebb viharok is jöhetnek” – fogalmazott John Cappelen meteorológus. A meleg miatt az egyik gleccserről egy 95 négyzetkilométeres tábla vált le – mondta el Jason Box kutató a Ritzau dán hírügynökségnek.

gronlandFotó: Wikipedia/Algkalv

gronland-7Fotó: Wikipedia/Glacier Cruise…Greenland

Már tavasszal rekordról számoltak be a klímakutatók: szokatlanul korán kezdődött a jégolvadás Grönlandon. Április közepén a sziget jégtakarójának majdnem 12 százalékán több mint egy milliméteres olvadást mértek – a rendszeres mérések kezdete óta Grönland legmelegebb áprilisában. A jégfelület több mint tíz százalékán folyó olvadást korábban a tudósok csak május elején tapasztaltak. A Dániához tartozó autonóm tartomány a Föld legnagyobb szigete, hosszúsága 2800 kilométer, szélessége 1000 kilométer, területének mintegy 85 százalékát szárazföldi jég borítja.

gronland-6Fotó: Wikipedia/NASA Image of the Day

gronland-2Fotó: Wikipedia/Jerzy Strzelecki 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!