Megdöbbentő légi felvétel készült a cunamit okozó indonéziai vulkánkitörésről

Az elmúlt év során az indonéziai Anak Krakatau vulkán több alkalommal is kitört, aktivitása pedig egyre csak fokozódik. Legutóbb kitörése súlyos következményekkel és sok halálos áldozattal járt, a tűzhányó pusztító szökőárt okozott a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál. A vulkán nagy része a szombati kitörés miatt beomlott, s ez okozta a pusztító cunamit.

A hatóságok beszámolói szerint a rossz időjárási viszonyok és a vastag hamuréteg nehezítik a vulkán vizsgálatát, ezért egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, várható-e újabb kitörés vagy szökőár.

New footage shows powerful eruption of Indonesia’s Krakatau volcano

New footage shows powerful eruption of Indonesia’s Krakatau volcano 😲😲

Credit: Newsflare

Közzétette: NTD Television – 2018. december 27., csütörtök

A természeti katasztrófának már több mint 400 halálos áldozata van. Segélyszervezetek a túlélőkön próbálnak segíteni, amit megnehezít a víz- és gyógyszerhiány is. “Nagyon sok gyerek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük” – mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa.

A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.

Az Anak Krakatau (azaz Krakatau gyereke) vulkán kitörése nyomán keletkezett szökőár épületek százait döntötte romba Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél. Több ezren menekültek el otthonukból, sokan még mindig félnek visszatérni. A kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól. A mentőcsapatok közutakon próbálnak eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, kotrógépekkel és más nehézgépekkel takarítják el a törmelékeket, egyesek puszta kézzel dolgoznak. A mentők kutyákat és drónokat is bevetettek.

Szakértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt: ezért ugyanis beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a szökőárt. Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből. A Krakatau 1883. évi kitörésekor 36 ezer ember halt meg.

Forrás: Wikimedia Commons/Thomas.Schiet 

2018 második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár miatt 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

Forrás: flydime/flickr/Wikimedia Commons

Korábban, 2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, akkor 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Összesen 127 aktív vulkán van az országban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!