Megbetegedett Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú

A kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő Sudan, a rinocéroszok egy nagyon ritka alfaja, az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) utolsó hím egyede. Az alfaj egyetlen reményének számító orrszarvú a közelmúltban megbetegedett, két fertőzés is megtámadta.

Forrás: Ol Pejeta Conservancy

A rezervátum szakemberei arról számoltak be, hogy a 45 éves Sudan problémai még 2017 végén kezdődtek, amikor egy fertőzés támadta meg a jobb hátsó lábát. Az állatorvosok és a gondozók elkötelezett munkájának köszönhetően januárra jelentősen javult az állapota. Nemrég azonban egy másodlagos és sokkal mélyebb fertőzést fedeztek fel a lábán, s az állat szervezete egyelőre nem reagál megfelelően a kezelésekre. Mivel Sudan matuzsálemi korúnak számít, a szakértők szerint sajnos nem túl jók a kilátásai, de mindent megtesznek gyógyulása érdekében. Az intézmény közleményében ugyanakkor azt írja: nem szeretnék, hogy Sudan hosszasan és értelmetlenül szenvedjen.

Forrás: Make it Kenya/Stuart Price/flickr

Bár Kenyában két nősténnyel él együtt, Sudan idős kora miatt nem lehetséges, hogy természetes módon szaporodjanak, így a szakértők a megmentésük érdekében a mesterséges megtermékenyítés lehetőségeit kutatják.

Zoológusok azt remélik, hogy megmenthetik az alfajt a kihalástól oly módon, hogy egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként kihordhatná utódaikat. A mesterséges megtermékenyítéshez elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.

Forrás: Make it Kenya/Stuart Price/flickr

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Könyörtelen vadászata miatt néhány évtized leforgása alatt a kihalás szélére került. A vadonban, az 1970-es években még 500, a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban éltek, 2006 és 2008 között lőtték ki. Fogságban a 20. század második felében folyamatosan 10 körüli volt a számuk, de idővel egyedszáma csökkenni kezdett, főként a példányok kora miatt. A jelenlegi ismeretek szerint most már csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világban: mindhárman a kenyai szafariparkban élnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!