Medvét figyeltek meg kirándulók az Aggteleki Nemzeti Parkban

Egy fiatal medvét figyeltek meg kirándulók Jósvafő település közelében március 31-én, a délutáni órákban. Az esetet jelezték az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának, és az állatról készült videókat illetve fotókat is átadták. A felvételeken kétséget kizáróan azonosítható a fiatal medve, amelyet egyébként a kirándulók kutyája vett észre először, amit ugatással jelzett gazdájának. A találkozó egyébként problémamentesen zajlott.

2017 szeptemberében volt utoljára nyomokkal igazolt medve megfigyelés az Aggteleki Nemzeti Park térségében. Akkor egy anyamedve és egy bocs nyomait sikerült megtalálni. Ezt követően a nemzeti park munkatársai több alkalommal is kaptak bejelentést, hogy látták őket a térségben, de ezekben az esetekben egyéb nyomot nem sikerült felfedezni. Az sem zárható ki, hogy a most megfigyelt fiatal medve azonos lehet a tavaly észlelt boccsal. És arra is jó esély van, hogy az anyamedve is a közelben lehetett, bár most nem került szem elé. Az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata ellenőrzi az érintett területet annak érdekében hogy megállapítsa hogy egy magányos állatról van-e szó vagy vagy esetleg az anyamedve is a területen van.

Forrás: ANPI

A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több jel utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvék egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek. Az utóbbi időszak rendszeres megfigyelései arra utalnak hogy az Aggteleki Nemzeti Park területe, illetve annak szélesebb térsége is bekerült a medve territóriumok sorába.

Forrás: ANPI

“Illemtan” medvékhez:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.
Forrás: NPS/Mike Fitz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!