Már csak 3 millió éve maradt a Teremtés oszlopainak

Először sikerült háromdimenziós felvételt készíteni a gázokból és porból álló három hatalmas felhőoszlopokról.

A teremtés oszlopai

A Teremtés oszlopai emissziós kozmikus ködfelhő “pillérei” 4 fényév magasak

Hárommillió éven belül teljesen elpárolognak a Földtől mintegy hétezer fényévre, a Sas-ködben lévő Teremtés oszlopai – jósolta csillagászok egy nemzetközi csoportja. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos folyóirat aktuális számában közölt tanulmányuk szerint először sikerült háromdimenziós felvételt készíteni a gázokból és porból álló három hatalmas felhőoszlopokról, és ez felfedte a különleges képződmények belső pusztulását – írta az MTI az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csütörtöki közleményére hivatkozva.

A teremtés oszlopai

Az ESO nagyon nagy teleszkópjára (VLT) szerelt MUSE spektrográfot használva a tudósok megállapították, hogy a Teremtés oszlopai egymillió év alatt a Nap tömegének hétszeresét veszítik el. Mivel jelenlegi tömegük a Nap kétszázszorosa, “várhatóan még 3 millió évig léteznek majd”. Ez szempillantás a kozmikus időben. A háromdimenziós felvétel új részletekkel szolgál az oszlopok szerkezetéről, és bizonyítékkal a baloldali és a középső oszlopban formálódó két csillagról, egy O és egy B színképtípusúról.

A teremtés oszlopai

A Teremtés oszlopai az 1995-ös eredeti, valamint a 2014-ben készült felvételen. Az “oszlop” teteján látható kékes ködös képződmény a gáz és porfelhőből távozó anyag

A Teremtés oszlopainak várható élettartamára vonatkozó előrejelzés persze csak akkor igaz, ha a híres képződmények nem semmisültek meg – ahogy erről az Európai Űrügynökség (ESA) már közölt tanulmányokat, legutóbb 2012-ben. Akkor azt közölték, megfigyelések arra engednek következtetni, hogy az NGC6611 katalógusjelű halmaz egyik csillaga jó pár ezer évvel ezelőtt felrobbant, szupernóvaként lobbanva el. Ez a kataklizma akár a Teremtés oszlopainak megsemmisülését is okozhatta.

A teremtés oszlopai

Amit most látunk, a 6000 évvel ezelőtti szupernova robbanás következtében már aligha létezik

Mivel a Sas-köd 7000 fényévnyire van a Földtől, a csillagászok a köd hétezer évvel ezelőtti állapotát látják. A szupernóva-robbanás a feltételezések szerint 6-9 ezer évvel ezelőtt volt, így még akár ezer évbe is beletelhet, mire a Teremtés oszlopainak esetleges megsemmisülését megfigyelhetik a csillagászok.

5

A Teremtés oszlopait ábrázoló első híres felvételt Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagászai készítették a Hubble űrtávcső Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2) eszközének segítségével 1995-ben. Ez a Hubble egyik leghíresebb felvétele.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!