Már a zsiráfok is veszélyben vannak

A sebezhető fajok kategóriájába került a zsiráf a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján.

zsirafok-8

Fotó: Wikipedia/Fir0002

A szervezet közlése szerint a világ zsiráfpopulációja 40 százalékkal csökkent az elmúlt harminc évben, így jelenleg 100 ezernél is kevesebb zsiráf él a Földön. Ennek fő oka a vadorzás és az élettér szűkülése, ráadásul a polgárháborúk is csökkentik az elsősorban Afrika déli és keleti területein honos állatok számát. 1985-ben még 163 ezer példányt számoltak össze, 2015-re számuk 97 ezerre csökkent.

zsirafok-12Fotó: Wikipedia/flickr.com/Daniel Ramirez

“Miközben a zsiráfok rendszeresen láthatók a szafarikon, a médiában vagy az állatkertekben, az emberek nem is tudják, hogy ezek a fenséges állatok a csendes kihalás felé tartanak” – mondta Julian Fennessy, az IUCN zsiráfspecialistája. A zsiráfokat veszélyezteti az egyre nagyobb népesség igényeit kiszolgáló termőterületek méretének növekedése, ráadásul gyakran húsukért is megölik őket a konfliktus sújtotta területeken, például Dél-Szudánban.

zsirafok-5Fotó: Wikipedia/Steve Garvie

zsirafok-2Fotó: Shirley Crane

Az ENSZ-nek a mexikói Cancúnban zajló fajtavédelmi konferenciáján közölték azt is, hogy az utóbbi időben felfedezett 740 madárfaj 11 százalékát, például a bogotai ökörszemet (Thryophilus sernai) is a kihalás veszélyezteti. Sok faj még azelőtt eltűnik, hogy közelebbről megvizsgálhatnák. A legutóbb felfedezett madárfajok közül 13 már teljesen kihalt. Rosszabb kategóriába került a jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj is: a sebezhetőből a veszélyeztetett kategóriába. Ezek az állatok intelligenciájuk, az emberi beszédet utánzó képességük miatt az állattartók nagy kedvencei. Emiatt a papagájok a vadorzók kedvenc célpontjává váltak.

Jelenleg a dinoszauruszok kihalása óta a legnagyobb globális fajkihalás korát éljük, és ennek oka az ember” – mondta Eberhard Brandes, a WWF Németország vezetője. Az állat- és növényfajok veszélyeztetettségét vizsgáló szervezet listáján 85 604 faj szerepel, ezek közül 24 307-et a kihalás veszélye fenyeget.

endangered-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!