Makoko – cölöpökre épült szegénynegyed Nigériában

A nigériai Lagos városának Makoko nevű peremterületén a becslések szerint 150.000 – 250.000 ember él cölöpökre épített viskókban, többségük vezetékes ivóvíz és áram nélkül. A szegénynegyed építményei engedély nélkül épültek, ezért a városi hatóságok leakarják bontatni őket. Néhány éve felégettek nagyjából 2000 viskót ami hatalmas lázongáshoz vezetett, így a bontást abbahagyták.

Makoko

Makoko

Lagos egyébként Nigéria legnagyobb városa és egyben az ország gazdasági-kereskedelmi központja. A város kezdetben szigetekre települt, mint amilyen a Lagos-sziget, amelyeket az Atlanti-óceán felől hosszú homokpadok tesznek védetté. A város maga részben a Lagos-lagúna nyugati partján, annak tengeri kijáratánál fekszik, a szárazföldbe északi irányban benyúlva. A több külvárost is magába foglaló konurbáció több, mint 40 kilométerre nyúlik be a szárazföldbe a Lagos-szigettől.

Makoko

Makoko kezdetben egy aprócska vízre épített halászfalu volt, amit Beninből érkezett halászok hoztak létre 100 évvel ezelőtt. Időközben egy hatalmas, illegálisan épített várossá nőtte ki magát. Lakosainak többsége más Nyugat-Afrikai országokból származik, akik a jobb megélhetés reményében érkeztek Nigériába.

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Makoko

Képek: wikipedia.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!