Majmokat és sólymokat is bevetnek a pekingi katonai parádé biztosítására

Madárfészkek elpusztítására kiképzett makákókat és sólymokat is bevet a kínai légierő, hogy biztosítsák a szeptember 3-i pekingi katonai parádé zökkenőmentességét – közölte a China News Service kínai hírügynökség. Egy ötfős makákócsapat pusztítja a kínai főváros közelében fekvő légitámaszpont körüli erdők madárfészkeit. A kínai légierő által “ökológiai megoldásnak” nevezett rendhagyó intézkedésekkel azt szeretnék a kínai hatóságok elkerülni, hogy a második világháború végének hetvenedik évfordulójáról megemlékező katonai parádén a Peking felett elszálló repülőgépek hajtóművébe madarak repüljenek bele.

Kínai katonai parádé

Peking és a mellette lévő légitámaszpont a térség madármigrációs útvonalán fekszik, ezért egy esetleges baleset megelőzése érdekében a légierő örökbe fogadta a makákókat, amelyeket rövid időn belül kiképeztek arra, hogy idomárjaik parancsára felmásszanak a madárfészkeknek otthont adó fákra, és akár kevesebb mint egy perc alatt szétbontsák a madarak tojásrakó helyét. A madarak nem térnek vissza ugyanarra a helyre fészkelni, mert a pusztítást végző makákó illatanyagot hagy maga után, ami elriasztja őket – közölte a biztonsági szolgálatot teljesítő majmok egyik kiképzője. A madarakat így arra kényszerítik, hogy máshol, a repülőgépek útvonalától messzebb keressenek fészekhelyet.

Kínai katonai parádé

Kínai katonai parádé

A kínai légierő a majmok mellett tíz sólyommal próbálja a Peking és a parádén részt vevő repülők támaszpontjának légteret madármentessé tenni. A ragadozó madarakat kiképzőjük időnként felrepteti a magasba, ahol egy ideig köröznek, elriasztva a kisebb állatokat. A madarakat általában a repülők felszállása előtt két órával küldik fel cirkálni a levegőben. Hírforrások szerint a pekingi lakosságnak szigorú szabályokat kell követnie a felvonulás ideje alatt. Egyebek mellett például nem szabad a parádé helyszínéhez, a Csangan sugárút közelében lakóknak az ablakból figyelemmel kísérni a felvonulást, de a sárkányeregetés és a sportgalambok reptetése is tilos. Peking repülőterei is zárva tartanak ez idő alatt.

Kínai katonai parádé

Kínai katonai parádé

Kínai katonai parádé

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!