Magyaroké a világ legrövidebb nemzetközi hídja

Évtizedek óta egy magyar gyökerekkel rendelkező család tulajdonában van az a 9,5 méteres híd, amely az USA és Kanada korábbi határvonalán, a Szent Lőrinc folyó felett ível át. A világ legrövidebb nemzetközi hídjaként emlegetett átkelőn a kanadai és amerikai zászló mellett a magyar lobogó is helyet kapott. Magyar felmenőkkel rendelkező család tulajdonában van 1976 óta az a híd, amely a két kis földdarabból álló Zavikon-szigetek között áll az USA és Kanada egykori vízi határán.

A világ legrövidebb nemzetközi hídja

Amikor hozzávetőleg 200 évvel ezelőtt meghúzták a Szent Lőrinc folyó mentén az USA és Kanada határát, akkor a nagyobbik, másfél hektáros sziget Ottawa, a kisebbik, félhektáros terület pedig Washington fennhatósága alá került. Elmer Andress vállalkozó 1902-ben építtette fel villáját a nagyobbik, Kanadához tartozó Zavikon-szigetre. Mivel a kereskedő egy veteményeskertet és egy stéget is szeretetett volna kialakítani a háza körül, így ezeket a kisebbik, az USA-hoz tartozó szigeten valósította meg. A két sziget közé egy 9,5 méter hosszú fahidat is ácsoltatott.

A világ legrövidebb nemzetközi hídja

Az észak-amerikai sajtó a „világ legrövidebb nemzetközi átkelőjének” kezdte nevezni a hidat. Bár 1967-ben a kisebbik Zavikon-sziget is Kanada fennhatósága alá került és az új határvonalat a volt amerikai sziget déli csúcsától 140 méterre jelölték ki délnyugatra, a szigeten élő család a mai napig felhúzza a két ország lobogóját.

A világ legrövidebb nemzetközi hídja

Egy harmadik zászló, a magyar is helyet kapott a hídon, amelyet a szigetekkel együtt 1976-ban a torontói lakhelyű Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd vett meg. A nő édesanyja az a 2010. február 1-én elhunyt Rékai Katalin volt, aki Desider Katalin néven látta meg a napvilágot 1921. október 20-án Budapesten. Férjével, Rékai János sebésszel közösen 1948-ban menekültek el a kommunista bábállammá átvedlő Magyarországról. A család először Párizsba, majd onnan Kanadába emigrált. Rékai Katalin kezdetben heti kommentátora volt a The Hungarian Show című rádióműsornak, kolumnistája a Kaleidoszkóp című angol-magyar kulturális folyóiratnak, majd egyik alapítója a kanadai Etnikai Média Egyesületnek.

forrás:HVG

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!