Magassági rekorderek

La Paz, a világ legmagasabban fekvő “fővárosa”

La Paz, Bolívia legfontosabb nagyvárosa, adminisztratív székhelye. La Paz a Choqueyapu folyó kanyonjában egy fennsík alatt fekszik 3600 méteres tengerszint feletti magasságban. Ezzel a bolíviai város a világ legmagasabban fekvő fővárosa. A hegy tetején nyomornegyedekben laknak a legszegényebbek, addig a legtehetősebbek a völgyben luxuskörülmények között élnek. Magas fekvése következtében a város gyakorlatilag tűzbiztos. A fennsíkon található El Alto, itt van a főváros nemzetközi repülőtere. A 2001-es népszámlálás szerint La Paz lakossága mintegy egymillió fő volt. Bolívia hivatalos fővárosa Sucre, de a parlament az ország legfontosabb városában La Pazban 3200 és 4000 m magasság között található, így a világ a legmagasabban fekvő parlamentje.

La Paz

La Paz

La Paz

Qingzang, a világ legmagasabban fekvő vasútvonala

A Qinghai-Tibet (más néven Qingzang) vasútvonal Kína északnyugati Qinghai elnevezésű tartományának Xining városát köti össze Tibet fővárosával, Lhasával. A pálya több mint 5000 méterrel a tengerszint felett, Tibet hófödte fennsíkján keresztül halad. Ilyen magasságban a repülőgépekhez hasonlóan szigetelt szerelvényekre van szükség – a vonal építésén dolgozók is oxigénpalackkal felvértezve végezték munkájukat. A 815 km hosszú első szakaszt, amely Xininget kötötte össze Golmuddal, 1984-ben adták át. A fennmaradó 1142 km hosszú részt 2001. június 29-én kezdték el építeni.

Qingzang vasútvonal

Qingzang vasútvonal

Qingzang vasútvonal

Chacaltaya, világ legmagasabban fekvő síterülete (2009-ig)

Sokáig, egészen pontosan 2009-ig Bolíviában, Chacaltaya hegy egyik gleccsere volt a világ legmagasabban fekvő  és az Egyenlítőhöz legközelebbi síterület a világon, Chacaltaya 5422 méter magasságban várta a síelőket. A globális felmelegedés következtében a gleccser szinte teljesen eltűnt, így az új rekorder a 4390 méteres magasságával az indiai Gulmarg síközpont.

Chacaltaya

Chacaltaya

Chacaltaya

Khunjerab–szoros, a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye

A Karakorum Highway a világ legmagasabban haladó, burkolattal ellátott nemzetközi útja, Kínát és Pakisztánt köti össze a Karakorum hegyláncain át. Itt található a Khunjerab–hágó, ami világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, Pakisztán és Kína határa. Az átkelőhely 4693 méteres magasságban van.

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Samo La, a világ legmagasabban fekvő útja

5565 méteres magasságban található a tibeti Samo La, a világ legmagasabban fekvő (nem betonozott) autóútja. Nem túl forgalmas hetente mindössze egy buszjárat van és néhány teherautó. Nyugat-Tibet és a  Kailash-hegy között utazók közlekednek rajta.

Samo La, Tibet

Samo La, Tibet

La Rinconada, a világ legmagasabban fekvő állandóan lakott települése

Az Andokban fekvő La Rinconada egy nem hivatalos település Peruban. 5100 méteres tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő állandó lakott települése. A város a helyi aranybányászat következtében jött létre. A bányászok minden hónap utolsó napját kivéve ingyen dolgoznak, az utolsó napon kitermelt arany a havi bérük. Lakossága 2009-ben 30 ezer fő volt. Ez 2001-hez képest 235%-os növekedést jelentett.

La Rinconada

La Rinconada

La Rinconada

Titicaca-tó, a világ legmagasabban fekvő hajózható tava

Titicaca-tó (spanyolul: Lago Titicaca) víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán 3820 méteres tengerszint feletti magasságban található. A Titicaca-tó az inkák szent tava, melyhez rengeteg mítosz és monda kötődik. Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 sziget teszi változatosabbá. A tó átlagos mélysége 160 m, a legnagyobb mélysége 280 m. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb,  évi középhőmérséklete 10 °C körüli.

Titicaca-tó

Titicaca-tó

Titicaca-tó

Forrás: Wikipédia

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!