Letartóztatták a világszerte ismert afgán lányt

Okirat hamisításért őrizetbe vette a pakisztáni rendőrség azt az afgán nőt, akinek portréja a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és később bejárta a világsajtót. Sharbat Gulát, akiről annak idején Steve McCurry amerikai fotós készítette a híressé vált képet, amely nyomán az “afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették a lányt, az északnyugat-pakisztáni Pesavarban lévő otthonában tartóztatta le a rendőrség. A hatóságok október 26-ai, szerdai közlése szerint Gulát azzal vádolják, hogy hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a nő akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

A hamisítási ügyekkel foglalkozó Szövetségi Nyomozó Hatóság (FIA) megerősítette Gula letartóztatásának hírét. “A rendőrséggel együttműködve razziát tartottunk az otthonában, ahol pakisztáni és afgán személyi igazolványokat is találtunk” – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek Imran Shahid, a FIA vezetője.

afgan-lany

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt.A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határai belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára “elviselhetetlen” teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.

McCurry 1984 decemberében fotózta le az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni-pakisztáni határon. A fotó a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg és később bejárta a világsajtót. McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. Végül 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

Steve McCurry az eset kiderülése után az Instagram oldalán azt írta, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy segítsen Sharbat Gulának, aki özvegyként egyedül neveli gyermekeit. Már felvette a kapcsolatot egy emberi jogi ügyekkel foglalkozó pakisztáni ügyvéddel is. “Minden lehetséges jogi és pénzügyi segítséget megadunk neki és a családjának. Kifogásolom a hatóságok fellépését ezekben a nehéz időkben. Sharbat Gula szenvedett egész életén keresztül, letartóztatása az emberi jogok hallatlan megsértése” – írta a fotós.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!