Leopárdokkal népesítenék be a Kaukázust

Három, fogságban született perzsa leopárdot engedtek szabadon a Kaukázus északi, Oroszországhoz tartozó részén, hogy újra meghonosítsák a térségben a ragadozót, amely teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben a vadászat miatt. Viktoria, Ahun és Killi az első három leopárd, aki a visszatelepítési program fontos állomásaként bevehette magát a vadonba a Szocsi Nemzeti Parkhoz tartozó területen.

leopard-3Fotó: WWF

leopard-4Fotó: WWF

A vadmacskákat helikopterrel, majd teherautóval szállították leendő lakhelyükre, ahol remélhetőleg egy új populáció kezdetét jelentik. A 2005-ben indult újrahonosítási projekt részeként 14 perzsa leopárd született egy Szocsi melletti tenyésztőközpontban, amely Iránból és Türkmenisztánból kapott két-két leopárdot. A pénteken kihelyezett leopárdok 2009-ben jöttek világra. A fogságban született állatokat úgy nevelik, hogy hozzászokjanak az erdei élethez.

leopard-2Fotó: WWF

VIDEÓ:

Szakértők szerint legalább 50 felnőtt leopárdra van szükség egy stabil populáció létrehozásához. A vadonba kihelyezett ragadozók túléléséhez megnövelték a térségben élő zsákmányállatok számát, és intézkedéseket hoztak az orvvadászat ellen. Természetvédők ezer körülire becsülik a világon jelenleg élő perzsa leopárdok számát. A faj eltűnt Oroszországból, Törökországból és Grúziából a vadászat és a természetes élettér szűkülése (erdőirtás) miatt. A WWF Oroszország felhívta a figyelmet, hogy most is vannak tervek szállodák és sípályák építésére a védett övezetekben.

leopardFotó: Wikipdia/Tamar Assaf

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!