Lemásolható az ujjlenyomat a digitális fotókról

Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja. A tudósok szerint ez felveti az ujjlenyomatok biztonságának kérdését.

“Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján” – mondta Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reuters-nek.

ujjlenyomatEcsizen Iszao és kutatótársa, Ogane Tateo sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját, erről a képről másolták le az ujjlenyomatát. A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették. Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében.

Az NTT Docomónál, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójánál eddig senki sem tett panaszt, hogy ujjlenyomatát használva feltörték volna a készülékét, de “továbbra is nagy figyelmet szentelnek a témának” – mondta Imai Jaszutaka, a cég szóvivője.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!