Lélegzetelállító videó készült a teljes napfogyatkozásról

Utoljára 99 évvel ezelőtt volt olyan, az Egyesült Államok több tagállamán is “átvonuló” teljes napfogyatkozás, amely most augusztus 21-én volt megcsodálható. Az “amerikai sötétség” emberiség történetének egyik legnagyobb közönséget vonzó látványossága lett, s heteken át lázban tartotta a tudósokat és a lakosságot.

Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be. Teljes napfogyatkozás esetén a Hold elhalad a Nap és a Föld között, rövid időre teljesen kitakarja a Napot, így annak csak külső légköre, koronája látható az égbolton.

Teljes napfogyatkozáskor leesik a hőmérséklet, a horizonton pedig a naplemente színei gyűrűznek. ”Az ég mély alkonyati kékké válik, előtűnnek a fényes csillagok és bolygók. Az állatok furcsán viselkednek, mintha a világ vége jött volna el” fogalmazott Rick Fienberg, az Amerikai Csillagászati Társaság kutatója. A lenyűgöző égi jelenség az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban volt látható.

Byoung Jun Jeong lélegzetelállító videót készített az Amerikán átvonuló jelenségről, melyet 4K felbontásban örökített meg:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!