Le akarják zárni a Komodo-szigetet a turisták előtt

Legalább egy évre le akarják zárni a helyi hatóságok a turisták előtt az indonéziai Komodo-szigetet a komodói sárkány élőhelyének védelme érdekében – számolt be a tervezett intézkedésről a CNN.

Az indonéz sajtó szerint 2020 januárjától nem engedik be a turistákat a szigetre. A tervezetről hónapok óta folyik a vita az indonéz tartományban, hiszen a Komodo-sziget nagyon népszerű turisztikai célpont.

Forrás: Charlie Marchant/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/Viglianti 

A látogatók számának korlátozása azonban újabb muníciót kapott a közelmúltban, mikor a hatóságok egy csempészhálózatot lepleztek le, amely 41 komodói sárkányt csempészett ki a szigetről és példányonként 500 millió rúpiáért (10 millió forintért) adott túl rajtuk külföldön.

A sziget lezárása lehetőséget teremt egy állatvédelmi program megvalósítására, amely egyfelől a komodói varánuszok populációját akarja növelni, másfelől élőhelyüket akarja biztosítani. A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy 70 kilogramm, harapásuk mérgező.

Forrás: Wikimedia Commons/Danadi Sutjianto 

A világ legnagyobb gyíkféléje a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik, csak Indonéziában él. Harapáskor olyan mérget termel, amely sokkos állapotba juttatja az áldozatot és megakadályozza a véralvadást. A komodói sárkány ragadozó, természetes ellensége tulajdonképpen nincs, tehát csúcsragadozónak tekinthető. Szaglása kitűnő, így már messziről megérzi a zsákmány szagát. Élő nagyvadat csak ritkán tudnak elejteni, inkább kisebb állatokat zsákmányolnak. Legkiadósabb táplálékuk azonban a döghús, melyre csoportosan járnak, kisebb-nagyobb darabokat kitépve egészben nyelik le azokat. Még az elhullott állat csontjait, koponyáját is elfogyasztják, ha képesek azt lenyelni.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

A Komodo-sziget – amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel – az utóbbi időben egyre népszerűbb a turisták körében, köszönhetően a közeli Flores-szigeten leszálló új légi járatoknak és a szigeten létesült új szállodáknak. A Komodói Nemzeti Parknak jelenleg havonta tízezer látogatója van.

Forrás: Mark Dumont/flickr

Az UNESCO adatai szerint a nemzeti park szigetein, Komodón, Rincán, Padaron, továbbá Flores egyes partszakaszain mintegy 5000 komodói varánusz él vadon. A helyi sajtó szerint csak a Komodo-szigetet zárják le a turisták előtt, a nemzeti park többi részét továbbra is látogathatják.

Forrás: jon hanson/flickr/Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons/Aditrya Rachman Ananda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!