Különleges négyes ikrek – fehér tigrisek születtek a győri állatkertben

Különleges jövevények, fehér tigrisek látták meg a napvilágot október közepén a győri Xantus János Állatkertben. A négyes ikrek, két fiú és két lány, teljesen egészségesek és szépen fejlődnek.

Az intézménybe az első fehér tigris, Raul 2012-ben érkezett egy tenyészprogram keretében. Őt követte párja, Jázmin egy görögországi állatkertből. Már korábban is születtek kölykeik, akik külföldi állatkertben leltek új otthonra.

Fotó: Győri Állatkert

A kölykök egyelőre még a tigris házban töltik mindennapjaikat, így a nagyközönség által nem láthatók. A hideg időjárás miatt, tavasszal lesznek csak megtekinthetők a kifutóban. Az állatkert ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek az apró ragadozók mindennapjaiba, az állatok nyugalma érdekében azonban ez csak korlátozottan lehetséges. Ezért december 1-től az állatkerti bérlettulajdonosok előzetes regisztrációt követően testközelből csodálhatják meg az apró négyes ikreket. Megérinteni természetesen nem lehet őket, a program pedig addig tart, amíg a kölykök életét nem zavarja.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három mára teljesen kipusztult, és a maradék ötöt (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb, jelenleg 3-4000 példány él belőle a vadonban.

A fehér tigris a bengáli tigris egyik egy különleges színváltozata, tehát nem albínókról van szó. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk krémesen fehér, amit csokoládé- vagy fekete színű csíkok tarkítanak. A normál színezetű tigrisekhez képest a fehér tigrisek a születésüktől kezdve nagyobbak. A természetben nagyon ritkák, mivel feltűnő színük miatt a túlélési képességük kisebb, mint fajtársaiknak. Körülbelül minden tízezredik születésre jut egy fehér kölyök.

Kifejlett fehér tigrisek egy szingapúri állatkertben (Forrás: Wikimedia Commons/Nachoman-au)
Forrás: Wikimedia Commons/Luxo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!