Kudarccal zárult az elefántok védelméről szóló tanácskozás

Nem sikerült megegyezniük a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamainak, így valamelyest szigorodnak ugyan az elefántokat védő intézkedések, de nem sokkal. Az országok a a dél-afrikai Johannesburgban tanácskoznak. A CITES 17. konferenciáján enyhítettek azoknak a javaslatoknak a szigorán, amelyek az elefántcsontkészletek megsemmisítését és a helyi piacok bezárását indítványozták.

Miután nem hagyták jóvá a javaslatokat, a részt vevő országok úgy döntöttek, hogy irányelveket dolgoznak ki a készletek kezelésére, ebbe beletartozik a megsemmisítés is, bár eredetileg az országokat a felhalmozott elefántcsont megsemmisítésére szólították volna fel.

elefantcsontKenyában minden idők legnagyobb elefántcsont-égetésén 105 tonna agyarat semmisítettek meg májusban (Fotó: The David Sheldrick Wildlife Trust)

Az elfogadott dokumentum csak az orvvadászathoz kötődő és illegális kereskedelmet folytató helyi piacok bezárására ösztönzi az államokat. A Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) szerint az elefántcsontkészletek megsemmisítésének és a helyi piacok bezárásának javaslatai az elfogadott határozatban jelentősen veszítettek erejükből. A határozat az állatokat továbbra is védtelenül hagyja az illegális elefántcsont-kereskedelem veszedelmével szemben – hangoztatta az IFAW képviselője.

elefantokFotó: flickr/Brian Snelson

“Mivel a készletek biztonsági kockázattal járnak, célpontot jelentenek a bűnözőknek, akik el akarják lopni és a legális piacokra szivárogtatni az árut, ezért nem kérdés, hogy az elkobzott elefántcsontot meg kell semmisíteni” – hangoztatta Grace Gabriel, az IFAW ázsiai regionális igazgatója.

elefantok-4Fotó: Wikipedia/Muhammad Mahdi Karim/Facebook

Sajnálatos, hogy a legális elefántcsontpiaccal rendelkező államok figyelmen kívül hagyták azt a veszélyt, amelyet legális piacok jelenthetnek az elefántok populációira és a helyi közösségekre, hiszen ezek a piacok lehetőséget teremtenek az illegális áru tisztára mosására – jelentette ki Gabriel.

Az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt évente 20-30 ezer afrikai elefántot pusztítanak el – mondta Heather Sohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brit elefántszakértője. Az orvvadászat növekedésével tovább csökkent az elefántok száma, Afrikában 2006 és 2015 között mintegy 20 százalékkal – olvasható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentésében.

elefantok-5Fotó: Wikipedia/Amoghavarsha JS

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!