Közel 4 évtizeden át építette különleges templomát egy Fülöp-szigeteki férfi

A Fülöp-szigetek legnagyobb szigetén, Luzon területén magasodik az Arayat-hegység. A kihunyt vulkán lábánál található a Bale Batu nevű templom, melyet egy helyi művész, Jesus Padilla álmodott meg. A különleges templomot saját kezűleg épített fel közel 4 évtized alatt. A férfi, akit művésztársai és a helyiek is Apung Susingnak neveztek, az 1970-es években kezdte el építeni a piramisokat idéző templomát. Az építkezéshez cementet és a hegyekből nyert a sziklákat használt.

Bale Batu

Bale Batu

Padilla felesége, Teresita csak nevetett, amikor a férfi megmutatta neki a templom terveit, mivel úgy gondolta, hogy lehetetlen, hogy egy ekkora épületet egymaga megépítsen, ráadásul a férfi anyagi lehetőségei is igen csak korlátozottak voltak. A férfi végül életének szinte a felét a templom megépítésének szentelte. A 1970-es évektől egészen 2007-ig építette a Bale Batut. 2007 márciusában Jesus Padilla megbetegedett, nagyon rosszul érezte magát és azt kérte a feleségétől, hogy segítsen neki elmenni a templomhoz. Nem sokkal ezután a férfi a saját maga által készített ágyban békésen eltávozott. Az épület, mely legnagyobb álma volt, és amelynek építését semmilyen nehézség ellenére sem adta fel, végül a sírhelye lett.

Bale Batu

Bale Batu

Az egyedülálló épület egyébként kiállta az idő próbáját, mivel számos földerengés ellenére sem esett benne kár. Teresita szerint a templom azért lehet ilyen stabil, mert férje olyan kőzetek porított keverékét használta az építéshez, melynek összetételét még a nagyapjától tanulta. Jesus Padilla felesége továbbá azt is mondta, hogy ez a csodálatos épület a bizonyítéka Jesus találékonyságának és elszántságának, aki mindenféle építészeti tudás nélkül valósította meg álmát.

Bale Batu

Bale Batu

Bale Batu

Bale Batu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!