Kiszabadítják az epéjük leszívásáért tartott medvéket Vietnamban

Az Animals Asia állatvédő szervezet, amely évek óta küzd az epéjük leszívásáért tartott medvék kiszabadításáért, bejelentette, hogy öt éven belül az összes illegális medvefarmot felszámolják Vietnamban. Jelenleg nagyjából ezer medvét tartanak fogva a délkelet-ázsiai országban, hogy időről időre leszívják epéjüket, amelynek gyógyító hatást tulajdonítanak. A szörnyű körülmények között – általában szűk ketrecekben – tartott állatokat a tervek szerint kiszabadítják és vadvédelmi területekre költöztetik.

Fotó: Animals Asia

Tuan Bendixsen, az Animals Asia vietnami igazgatója elmondta, hogy szerdán írták alá a megállapodást a kormánnyal, amellyel immár több mint három éve dolgoznak együtt az ügyön. Bendixsen szerint jelenleg nehéz megvédeni a vadon élő medvéket, mivel könnyen befoghatják és a farmokra szállíthatják őket, azt állítva, hogy mindig is fogságban éltek, ám ha 2022-ig bezárják az összes farmot, akkor nem lesz több kifogás. A medveepét máj- és epehólyag-problémák kezelésére használják a hagyományos vietnami és kínai orvoslásban annak ellenére, hogy aktív összetevőjének szintetikus változata világszerte beszerezhető a gyógyszertárakban.

Fotó: Animals Asia

Vietnam már 1992-ben betiltotta az ilyen farmokat és a medveepe kereskedelmét, ám egy jogi kiskapu továbbra is lehetővé teszi háziállatként történő tartásukat. A medveepe leszívásának gyakorlata 2005-ben érte el csúcspontját az országban, amikor több mint 4000 állatot tartottak fogságban. A gyakorlat az 1980-as években vált általánossá Kínában és Vietnamban, aminek folytán megtizedelődtek a vadon élő medvepopulációk. Az Animals Asia szerint a vietnami kormány a jogi kiskaput is bezárja a jövőben. Az állatvédő szervezet az elmúlt években több medvét is kiszabadított az illegális farmokról és saját rezervátumába szállította őket.

Fotó: Animals Asia
Fotó: Animals Asia
Fotó: Animals Asia
Fotó: Animals Asia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!