Kínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

1

Egy új kínai szuperszámítógép szerezte meg az elsőséget a világ 500 leggyorsabb számítógépeiről közzétett legújabb listán. A 93 petaflop számítási sebességet elérő Sunway TaihuLight a Nemzeti Szuperkomputer Központban dolgozik, és 93 billiárd (93.000.000.000.000.000) számítást végez másodpercenként. A flopsban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti. Mindez azt jelenti, hogy kétszer gyorsabb és háromszor hatékonyabb, mint a korábbi leggyorsabb számítógép, a Tianhe-2 (Tejút-2), amely szintén kínai.

4

Az új Linux-alapú szuperszámítógép 10,5 millió processzormagot tartalmaz és nagy mennyiségű adatok elemzésére, időjárási előrejelzések készítésére és fejlett ipari technológiákhoz használják. Az új 500-as lista érdekessége, hogy 1993-as első kiadása óta 167 számítógépével most először előzte meg Kína az Egyesült Államokat, amelynek 165 számítógépe szerepel a világ 500 leggyorsabb számítógépe között. Az első tízben azonban négy amerikai számítógép van és két kínai, utóbbiak viszont a listavezetők. Az első tíz között van még egy-egy szuperszámítógép Japánból, Svájcból, Németországból és Szaúd-Arábiából.

3

Ha figyelembe vesszük azt, hogy tíz éve még Kína csak 28 számítógéppel szerepelt a listán, és közülük egyik sem volt a leggyorsabb 30 között, az ázsiai állam a szuperszámítógépek történelmében jóval nagyobbat és jóval gyorsabban lépett előre, mint bármely más ország.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!