Kilőhetik a híressé vált, hófehér jávorszarvast Svédországban

Veszélybe került Svédország híressé vált fehér jávorszarvasának az élete, mivel az avrikai rendőrség döntésének értelmében hamarosan kilőhetik az állatot, ha a vadászoknak nem sikerül elkergetni a Ferdinandként emlegetett szarvast a lakóövezetből. Minderről azután határoztak, hogy az állat állítólag rátámadt egy kutyáit sétáltató nőre, aki könnyebben megsérült.

A döntéssel sokan nem értenek egyet, ezért még online petíciót is indítottak a jávorszarvas védelmében. A legnagyobb svéd állatvédő szervezet, a Djurens Rätt által indított petícióhoz rekordszámú aláíró – öt óra alatt több mint 20 ezer ember – csatlakozott, több, mint bármely más petícióhoz az 1882-ben alapított egyesület történetében.

A helyi rendőrfőnök, Chister Lööf egy svéd lapnak beszélt arról, hogy akár ki is lőhetik az állatot, mivel a környéken élő, főleg idősebb emberek nem mernek kimenni a házaikból, félnek, hogy nem tudnak kitérni az útjából, ha közel kerülnek hozzá. “Nem egy háziállatról van szó, bár sokan úgy tekintenek rá. A jávorszarvas szelídnek tűnhet, de természetes ösztönei is működnek” – magyarázta Lööf, aki hozzátett, hogy a vadászok előbb megpróbálják majd elűzni a lakott területek közeléből az állatot, és csak akkor lövik le, ha ez a terv nem válik be.

Ferdinand augusztusban vált világszerte ismertté, miután egy helyi tanácsadó, Hans Nilsson lenyűgöző, közeli felvételeket készített a hófehér jávorszarvasról, amikor az éppen átkelt egy värmlandi patakon. A svéd The Localnak akkor elmondta, hogy hihetetlen élmény volt ilyen csodálatos állattal ilyen közelről találkozni és soha nem felejti el a különleges találkozást.

A “világhírnév” azonban nemkívánatos következményekkel járt, ugyanis tömegével érkeztek az emberek, hogy megnézzék a ritka állatot és a szakértőknek, illetve hatóságoknak állandóan figyelmeztetnie kellett az ide érkező látogatókat, hogy maradjanak tisztes távolságban tőle és ne zavarják a szarvast.

“Nagyon szomorú ez a dolog, de a probléma régóta látszódott. Nagy nyomás nehezedett a környékre a látogatók áradata miatt, és sokan nem megfelelően viselkedtek, de az állat nem agresszív – mondta egy helyi fotós, Ingemar Petersson.

Az állatot megörökítő Hans Nilsson maga is aláírásgyűjtésbe kezdett Ferdinand megmentése érdekében, ezt már több mint 10 ezren írták alá. Nilsson szerint az állat csak akkor támad, ha provokálják. Az országban egyébként közel 400 ezer jávorszarvas él, ám fehér színű egyed alig van köztük, a szakértők szerint körülbelül száz példány élhet belőlük. A fehér szarvasok szokatlan színét egy recesszív gén okozza.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!