Kiderült, melyik a világ legboldogabb országa

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából ismét elkészült a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített világjelentés (WHR). A 2018-as jelentés szerint Finnország a legboldogabb ország a világon, Magyarország a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa pedig az afrikai Burundi. A jelentést a napokban hozták nyilvánosságra egy eseményen a Vatikánvárosban található Társadalomtudományok Pápai Akadémiáján.

Helsinki (Forrás: Wikimedia Commons/Pöllö)
Forrás: Wikimedia Commons/Mikko Paananen

A WHR 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak „boldogságát” tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke. A 170 oldalas jelentés egyik fejezete olyan egészségügyi problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a depresszió és az – Egyesült Államokat különösen sújtó – opiátválság. A WHR szerint e három probléma előfordulásának gyakorisága gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint a legtöbb országban.

A kemény, durva telekkel mit sem törődő finnek azt mondták, hogy a legjobb dolgok közé országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Forrás: flickr/Dave Grubb

Finnország tavalyi ötödik helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve Norvégiát, amely idén a második lett. Utána a szintén korábbi listavezető Dánia áll, amelyet Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália követ az első tíz helyezett között.

Norvégia idén a második lett (Forrás: Wikimedia Commons/Sveter)

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a „migránsok” is Finnországban a legboldogabbak. „A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között” – mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerkesztője.

A lista végén szereplő Burundi a Föld egyik legszegényebb országa, melyet 1962-es függetlenné válásától az 1993-as választásokig katonai diktátorok sora uralt (Forrás: Wikimedia Commons)
A népesség túlnyomó többségének a mezőgazdaság ad munkát, s az ország gazdasága nagyban függ a kávétermeléstől és -exporttól. Az állandó belharc tovább fokozza a szegénységet a kis afrikai országban. (Forrás: flickr/Dave Proffer)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!