Kiderítették, hány egyedet számlál a legritkább nagymacska vadon élő populációja

Tudósok becslése szerint a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja 84 egyedet számlál. Kínai, orosz és amerikai szakemberek a Conservation Letters című tudományos folyóiratban tették közzé új becslésüket Földünk legritkább nagymacska fajtájának egyedszámáról.

Forrás: Colin Hines/ColinHinesPhotography.com/Wikimedia Commons

Becslésüket a az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban lévő kameracsapda felvételek elemzései alapján határozták meg. Mivel a leopárdalfaj korábbi elterjedési területének más részeiről nincsenek adatok az amuri leopárd létéről, ez azt jelenti, hogy ez a 84 becsült egyed jelenti a globális populációt.

Forrás: Emmanual Rondeau/WCS

Az amuri leopárd elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére csökkent. Korábban megtalálható volt a Tengermelléki határterületen túl Északkelet-Kínában, Csilin és a Hejlungcsiang tartományokban és a Koreai-félszigeten is. Az egyedszám ugyan igen kicsi, de a korábbi oroszországi becslések még ennél is kisebbek voltak, 25-50 egyedre rúgtak. Ezek a becslések az állat által a hóban hagyott nyomokon alapultak, ami igen pontatlan eredményeket adhat. Kameracsapdákkal azonban minden egyedet pontosan azonosítani lehet egyedi foltos bundája alapján.

Forrás: William Warby/flickr

“Eddig is tudtuk, hogy a leopárdok átjárnak a két ország határán, de csak adatainkat egybevetve ismertük meg azt, mekkora területen mozognak” – idézte Anja Vitkalovát, az oroszországi leopárd nemzeti park biológusát a Science Daily tudományos hírportál. A szakemberek felfigyeltek arra is, hogy az amuri leopárdok újból elfoglalják korábbi kínai élőhelyeiket orosz területekről érkezve.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Art G. 

Az amuri leopárd szürkületi állat, és általában röviddel napnyugta előtt indul vadászni. Napközben odúkban vagy sűrű bozótokban bújik el és pihen, ritkán vadászik. Élete nagy részét magányosan tölti, kivéve ha a nősténynek utódai vannak, melyek akár 2 éves korukig az anyjuk mellett maradhatnak.

Forrás: Makeen Osman/Wikimedia Commons

Rendkívül megfontoltan választja ki területét. Egy példány territóriumának általában folyómedret választ ki, amely kiterjed a terület természetes topográfiai határáig. A leopárd állandó előhegyéül szolgálnak az olyan területek, ahol sok vadon élő állat található. Itt a patások nyomában vándorol és elkerüli a havat. Amikor a zsákmányállatok száma alacsony, a leopárd territóriuma akár 100 km2 kiterjedésű is lehet.

Sebessége futáskor elérheti a 60 km/órát, és hatalmas ugrásokra képes. Fogságban akár 20 évig is elélhet, de a vadon élő leopárdok átlagos élettartama jóval kevesebb. Az amuri leopárdok száma zsákmányállatainak vadászata és az orvvadászat miatt csökkent le jelentősen, de élőhelyének elvesztése is fenyegeti, amit a mezőgazdasági fejlődés és a városok terjeszkedése okoz.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!