Kereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia

Kereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia. A világűrbe induló járatok “pályaudvarának” 2018-ra kellene elkészülnie, a nyolc lehetséges helyszín között hat skóciai, egy walesi és egy angliai is van – jelentette be Robert Goodwill brit légiközlekedési miniszter a Farnboroughban rendezett nemzetközi repülőgépipari szakvásáron. Az űrkikötő emberekkel induló missziók és kereskedelmi műholdak, sőt űrturisták forgalmát is bonyolítaná.

Űrkikötő

A helyszín kiválasztásakor az ország több pontja szóba került – tudósított a BBC hírportálja. A skót partokon fekvő Lossiemouth is szerepel a felsorolásban, korábban szakértők ezt a helyszínt tartották leginkább valószínűnek, mivel itt már üzemel egy nagy helikopter-repülőtér, és a Virgin Galactic nevű, űrutazásokat tervező vállalkozás vezetője, Richard Branson is kedvező helynek tartaná járatai indításához.

A Virgin Galactic első járatai az év végén indulnának egy erre a célra Új-Mexikóban épült repülőtérről. Az utasoknak egy 150 perces, száz kilométeres magasságba tartó repülésért körülbelül 120 ezer fontot (47 millió forint) kell fizetniük. Az út során mintegy hat perc súlytalanságban lenne részük. Amint az új-mexikói jártok elindulnak, a Virgin Galactic más városokban is űrkikötők nyitását tervezi, és skót miniszterekkel már tárgyal egy lehetséges lossiemouthi helyszínről.

Űrkikötő

Kedden Vince Cable brit gazdasági, innovációs és szakképzési miniszter elmondta: az űrrepülés “nagy üzlet”, az elmúlt két évben az ország űrkutatással kapcsolatos ipara 7,2 százalékkal növekedett, és körülbelül 34 ezer embert foglalkoztat. A terv bírálói szerint választási ígéretről van szó, ami a tervezett időn belül kivitelezhetetlen. Ez lenne az első, európai földön épített űrreptér. Nagy-Britanniának azonban alig van űrutazási tapasztalata, egyetlen asztronautát küldött eddig az űrbe: Helen Sharmant, aki egy orosz űrjármű fedélzetén utazott.

Űrkikötő

Űrkikötő

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!