Kenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak

Az ENSZ képviselői és a kenyai tisztviselők a közelmúltban jelentették be, hogy 250 milliárd köbméter vizet tártak fel Kenya alatt. A hatalmas mennyiségű víztömeg több mint hatvanszorosa az országra zúduló éves csapadékmennyiségnek, így a szegénységre is megoldást jelenthet.

Kenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak

Az újonnan felfedezett vízkészletre Kenya északi részében (Turkana megye) bukkantak, de szakemberek lehetségesnek tartják, hogy az egész ország felszíne alatt feltáratlan készletek lapulnak. A fúrást japán finanszírozással, a kenyai kormány és az ENSZ kötelékébe tartozó UNESCO szervezésében a Radar Technologies International kivitelezte. Egyelőre nem ismeretes, vajon mennyire lesz költséges a 250 milliárd köbméteres vízkészlet -részleges- kinyerése, felszínre hozása.

vízhiány

Természetesen a vízhiányban szenvedő lakosság ellátása élvezi a prioritást. A 41 millió polgár közül 17 millió nem részesül biztonságos ivóvízben, 28 millió pedig tisztított vezetékes vízben, az agrárium vízigényéről nem is beszélve.

Kenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak

Földünkön az állítólagos globális felmelegedés miatt nagyon sok ember veszíti el fokozatosan ivóvízkészletét. Az emberi felelőtlenségből adódóan és a nem megfelelő vízgazdálkodás miatti tapasztalat, hogy a vízkészletek egyszerűen eltűnnek a természetes víztározókból. Így elő fordul, hogy egyes országok fokozatosan elvesztik a tiszta ivóvízkészleteiket. Ezért ivóvíz importra szorulnak rá. Kenyának felcsillant a remény, hiszen a víz nem sokára a „kéklő” arany lehet és az ország talpra állhat, mert vízexportőrré válhat.

vízhiány

forrás:PozitívNap

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!