Káprázatos kristálybarlangot nyitnak meg a látogatók előtt Spanyolországban

Egyedülálló természeti látványosság, egy két évtizede felfedezett kristálybarlang nyílik meg hamarosan a látogatók előtt Spanyolországban. Az Almería tartománybeli Pulpíban található képződmény a világ egyik legnagyobb geódája, melyet egy bezárt ezüstbányánál fedeztek fel 50 méter mélyen.

A szakemberek éveket töltöttek a tanulmányozásával, valamint azzal, hogy megteremthessék azokat a feltételeket, melyek megakadályozzák a kristályok kiszáradását, újraoldódását illetve megvalósították a látogathatóvá tételét. Egyebek mellett 600 tonna földet és követ hordtak ki a barlangból.

Az üreg mintegy nyolc méter hosszú és átlagosan két méter magas, melyet átlátszó gipszkristályok borítanak. Szakemberek szerint a geóda 5-6 millió év alatt alakulhatott ki, s egyedülálló képződménynek számít a nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt. A falakon található grandiózus, víztiszta gipszkristályok tökéletességét illetően a kutatók elmondták, hogy kivehetően el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat.

„A geóda egy érdekes ásvány, mely különböző módon keletkezhet. Egy kőzetben kialakul egy üreg, amit egy másik ásvány, kőzet vagy drágakő tölt ki. Itt volt egy üreg, amely megtelt kalciumszulfáttal, ez szelénkristályokat hozott létre. Ezután már csak megfelelő hőmérsékletre és időre volt szükség” – mondta Francisco Fernandez Amo geológus a különleges természeti képződmény létrejötte kapcsán.

La geoda gigante de Pulpí, Almería, Andalucía.

La geoda gigante de Pulpí, Almería, Andalucía.
Video by Almeria Spain Travel Guide (Unique-Almeria)
Posted by Cristina Zamora Forcada,

Közzétette: Spain Art & Architecture – 2016. április 27., szerda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!