Kamasz lélek idős testben, szörnyű betegségben szenved egy indiai fiú

A 14 éves Ali Hussain Khan progériával (más néven Hutchinson-Gilford szindróma), azaz korai öregedéssel született. A nagyon ritka, gyógyíthatatlan betegség következtében a betegek az átlagnál sokkal gyorsabban öregszenek; testük és külsejük életük első néhány évében már idős emberekéhez lesz hasonló. Az orvosok összesen 80 diagnosztizált progériás esetről tudnak ma a világon. Az Indiában élő család esete azonban különösen ritka, mivel sajnálatos módon nem csak Ali szenved ebben a szörnyű betegségben, a szülők már öt gyereküket vesztették el a kór miatt. A család India egyik legszegényebb részén él, Bihar államban. A szülők sokáig nem is tudták, mi a baj a gyerekeikkel.

Ali Hussain Khan

A házaspárnak 8 gyereke született, közülük 6 korai öregedéssel, azonban a helyi orvosok éveken keresztül még csak nem is ismerték a betegséget. Az anya és apa első unokatestvérek, családjuk kényszerítette őket a házasságra. Ali édesapját, az 50 éves Nabi Hussain Khant és édesanyját, a 46 éves Raziát 1983-ban adták össze. A szülők azt mondják, hogyha az orvosok előbb tudatják velük, hogy a gyerekeknek nagy valószínűséggel genetikai problémájuk lesz, akkor nem vállaltak volna több kicsit. Azt gondolták, hogy ismét megpróbálkoznak a gyermekvállalással és a következő baba biztosan egészséges lesz.

Ali Hussain Khan

Ali Hussain Khan

A jelenleg gyógyíthatatlan betegség következtében a betegek az esetek többségében tinédzser korukban meghalnak az elmeszesedett vérerek következtében kialakuló szívbetegségekben, vagy stroke miatt. Volt már példa arra is, hogy a 30. születésnapját is megérte egy progériás, de ez kivételes esetben fordulhat csak elő. Ali a tragédiák ellenére hisz a csodában: “Élni akarok és reménykedem, hogy van orvosság számomra. Nem félek a haláltól, de a szüleim már túl sokat szenvedtek, nem akarom, hogy még több fájdalmat kelljen átélniük” – nyilatkozta a mindig jókedvű fiú a riportereknek.

Ali Hussain Khan

Ali Hussain Khan

Ali Hussain Khan


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!