Ilyen egy kenguru erszénye belülről

kenguru-erszenye

Földünk rendkívül sokszínű állatvilággal rendelkezik. Az emlősök osztályába tartozó egyik legérdekesebb csoport az erszényeseké. Nem minden kontinensen élnek ilyen állatok a szabadban. A trópusi és a mérsékelt övben, azon belül is legtöbbjük Ausztráliában honos. Emiatt mi itt Európában csak állatkertben láthatunk egy-egy példányt belőlük.

Az erszényes emlősöknél az újszülöttek igen fejletlenül, úgynevezett „praktikusan embrionális” állapotban jönnek a világra. A fejletlen újszülöttek egyedfejlődése a születés után az anyaállat testén kívül, gyakran az emlőket körülvevő bőrredőben, az erszényben folytatódik. A babszemnyi utódnak anyja erszényében kell befejeznie a fejlődést, ehhez azonban teljesítenie kell az élet első nagy próbáját: a születés után 15-20 centimétert mászva, el kell jutnia anyja erszényébe.

A videóban 6:40-nél kezdődik a betekintés

Az erszény alaptípusa az emlőket gyűrű alakban övező bőrredő, amely az emlőkön függő utódok védelmét szolgálja. Az erszényt, főleg a kenguruk fejlett erszényét sokan „zsebhez” hasonlítják. Ám az erszény igen találó elnevezés, mert – az erszényzáró izom (musculus sphincter marsupii) segítségével – éppúgy zárható, mint a régi időkben használt pénztartó erszények, amelyekről ez a szerv a nevét kapta.

(wikipedia/Youtube)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!