Így szabadították ki a tankba szorult mosómedvét

Igencsak ráfázott az a kíváncsi mosómedve, aki egy tank belsejébe próbált meg bejutni, ám akciója balul sült el és beragadt a kis résbe, ahonnan képtelen volt kiszabadulni. Hogy meddig lóghatott fejjel lefelé, a harci járműbe beszorulva, azt nem tudni, de miután néhány katona észrevette az állatot a segítségére siettek és néhány próbálkozás után sikerült kihúzniuk a pórul járt mosómedvét. A kiszabadított állat ezután villámgyorsan eliszkolt a helyszínről.

mosomedve-3

mosomedve-2

VIDEÓ:

A mosómedve hazája eredetileg Észak- és Közép-Amerika: Kanada, az USA és Mexikó vízközeli vidékein fordul elő. Prémje miatt Európában és Ázsiában is nyíltak mosómedvefarmok, és az elszökött példányok a helyi körülményekhez alkalmazkodva elszaporodtak. A mosómedve erős karmaival ügyesen tud fára mászni. Alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában összegömbölyödve tölti a fák biztonságos lombkoronájában vagy egy sziklahasadékban. Nagy eséseket is képes elviselni. Emellett kiváló úszó, de elég ritkán megy vízbe és habár a talajon rendszerint lassan döcög, meglepően gyors, akár 25 km/órás sebességű futásra is képes. Hallása kiváló, látása éjszaka sem hagyja cserben. A mosómedvékre jellemző, hogy keményen védekeznek, ha fenyegetve érzik magukat.

mosomedve-5Fotó: Wikipedia/Dave Menke

A mosómedve nem válogatós, szinte bármit elfogyaszt. Gyakran fogyaszt növényi terméseket és magvakat, olykor a mezőgazdaságban termesztett növényekre is rájár. Amennyiben állati eredetű táplálékot fogyaszt, étlapján többek között ízeltlábúak, halak, rágcsálók, kétéltűek és tojások szerepelnek. Az emberek közelségét is kiaknázza: rendszerint átkutatja a szemetet, olykor mindent kiborítva, hogy különféle maradékok és más kidobott ételek után nézzen. Az eledelt ügyes mellső mancsaival fogja meg és veszi a szájába, olykor megtisztogatva azt.

Habár nem éppen háziállatnak való, mégis egyre többen tartanak mosómedvét, ami nem egyszerű feladat, mert szeret mindent a mancsába venni, rendetlenséget csinálni, és az ivarérettség elérésével gyakran igen agresszív lesz az emberrel szemben.

mosomedve-4Fotó: Wikipedia/BS Thurner Hof


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!