Így lövelli ki a mérgét egy zsinórféreg

A zsinórférgek (Nemertea) legtöbb faja kis és közepes testméretű, hosszuk általában néhány milliméter és 1 méter között változik. Belső szerveiket bőrizomtömlő veszi körül. A külső hámréteg csillós, alatta az izomréteg hosszanti és keresztirányú rostokból áll. A fajok nagy része tengerekben él, vannak azonban édesvízi és szárazföldi zsinórférgekek is. Szinte kivétel nélkül ragadozók. Egyes fajaik tengeri gazdaállatokhoz, például csalánozókhoz, rákokhoz, kagylókhoz vagy zsákállatokhoz kötődnek. Mintegy 850 fajuk ismert.

Zsinórféreg

Az előbél előtt, a testüreg többi részétől elválasztott üregben jellegzetes szervük az ektodermális eredetű kiölthető ormány (proboscis) található. Ez a szerv gyakran hosszabb, mint maga a test, rajta méregmirigyekkel összekötött szúróserték (stylet) vannak. Ezek segítik a zsákmány megragadását.

Zsinórféreg

Vadászatkor az ormány kinyúlik közvetlenül a száj fölött, és az állat sűrű, ragacsos kellemetlen szagú nyálkát lövell ki rajta, ami idegmérget tartalmaz és megbénítja az áldozatot. Ezt a zsákmányszerzést próbálta megvalósítani a videón látható, kézre támadó féreg is, de a „zsákmány” méretét kissé alábecsülte.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!