Így hunytak ki a fények a világ nagyvárosaiban a Föld órája alkalmából

A sydney-i operaház, a hongkongi felhőkarcolók, a moszkvai Kreml és a párizsi Eiffel-torony után az amerikai kontinensen is kihunytak a fények a 11. Föld órája eseményen, amellyel az éghajlatváltozás ellen és a természet védelme mellett kívánnak mozgósítani. Ausztrália, ahol a kezdeményezés 2007-ben megszületett, mint minden évben, most is elindította az eseményt szombaton a sydney-i operaház és a Harbour Bridge híd díszkivilágításának lekapcsolásával.

Forrás: Earth Hour/Keith Diamond/WWf Australia

Az idősávoknak megfelelően a hongkongi és szingapúri felhőkarcolókban, a Kuala Lumpur-i Petronas ikertornyokban és a dubaji Burdzs Kalifa toronyban, a párizsi Eiffel-toronyban, az athéni Akropoliszon, a római Szent Péter bazilikában, a berlini Brandenburg kapunál, a londoni Tower-hídon, a Big Benben, a Buckingham-palotában és a London Eye óriáskeréken hunytak ki a fények. Moszkvában a Kreml és a Vörös tér borult sötétbe, míg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részén csökkentették a világítást – közölte a Roszkozmosz orosz űrügynökség.

Forrás: EarthHour/Kajan Madrasmail/WWF-Singapore

Latin-Amerika nagyvárosai szintén részt vettek a kezdeményezésben. Mexikóvárosban A függetlenség angyala emlékmű, a turisták által kedvelt Paseo de la Reforma és Zocalo tér sötétült el. Caliban, Kolumbia harmadik legnagyobb városában számos gyertyából formálták meg a 60+ jelet, utalásként a Föld órájára. New Yorkban helyi idő szerint este fél kilenckor az Empire State Building fényei halványan pislákoltak.

“A bolygó lakossága nyomás alatt van. Az éghajlatváltozás gyorsabb nálunk. Aggasztó következményei a fejünk felett függenek” – írta a Föld órája alkalmából Twitter-üzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár, miután az elmúlt három évben rekordmeleget mértek. Idén a Föld órája a felmelegedés problémáján túl a természet védelmére is kívánt mozgósítani, miután A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) a héten figyelmeztette az emberiséget, hogy veszélybe sodorja magát a bolygó állat- és növényvilágának elszegényítésével.

“Az állati, illetve növényi fajok több mint felét veszélyezteti kihalás a legnagyobb biodiverzitású régiókban, ha így folytatjuk” – figyelmeztetett Dermot O’Gorman, a Föld óráját világszerte összehangoló Vadvédelmi Világalap (WWF) civil szervezet munkatársa.

Szombat este 187 országban kapcsolták le összesen több mint 12 ezer középület, látnivaló díszkivilágítását, Magyarországon 35 település csatlakozott az idei akcióhoz. A Müpa színpadán a Párizs éjjel című előadás végén a szereplők szimbolikusan lekapcsolták a főváros fényeit, este fél 9-kor a Lánchíd és a Mátyás-templom díszkivilágítását is lekapcsolták egy órára.

MTI fotó: Mónus Márton


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!