Így alakultak a keresetek 2020-ban – felzárkóznak a vidéki bérek!

Ebben a cikkben visszatekintünk a pandémiás 2020-as évre és megnézzük, hogy miként alakultak a keresetek 2020-ban. Megnézzük, hogy a fővárosban vagy vidéken lehetett-e többet keresni, illetve hogy hol, mely területen nőttek és mennyivel a fizetések.

2020-ban már egyre transzparensebbé váltak a fizetések. Ennek köszönhetően egyre több valós adatunk van arról, hogy hogyan alakulnak a fizetések, lássuk tehát ezeket az adatokat!

Csökken a bérkülönbség a főváros és vidék között

A DreamJo.bs jóvoltából a Fizetések.hu oldalon begyűjtött adatok alapján, valódi munkavállalók valós fizetési adatai alapján készül a cikk. A számokból látható, hogy a 2020-as vírushelyzet ellenére is 4,7 százalékkal emelkedtek a bérek országosan. Az oldalon található adatok alapján 2020-ban 486.696 forint volt az átlagkereset. Országos bontásban továbbra is a főváros vezet, majd Komárom-Esztergom megyében lehetett a legjobban keresni. A másik végletet Csongrád megye jelentette, ahol a legalacsonyabbak voltak a keresetek. A legjobban keresők a cégvezetők voltak, majd a pilóták. A legalacsonyabb fizetést a munkavállalóként dolgozó varrónők vihették haza.

2019-ben a fővárosi és a megyei átlagkeresetek között 142.000 Ft volt a különbség, ez 2020-ra 89.500 Ft-ra csökkent. A megyeszékhelyeket figyelembe véve a legjobban Tatabányán lehetett keresni 2020-ban. Ott még a fővárosinál is magasabb, 511.762 Ft volt az átlagfizetés a múlt évben. A megyék közül legjobban Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopreon, Heves, Fejér és Bács-Kiskun megye teljesített. A legkevesebbet pedig Csongrád, Békés, Nógrád, Somogy és Baranya megyében vihettek haza az emberek.

Még mindig az IT szektorban voltak a legjobbak a keresetek 2020-ban

Ha a cégvezetőket nem nézzük (ahol a legjobbak voltak a keresetek), akkor továbbra is tartja vezető szerepét az IT szektor. Őket követték a lízing, telekommunikáció, menedzsment területek, itt lehetett tehát a legmagasabb átlagfizetésekre számítani. A legmagasabb fizetésemelést a bányászatban, kohászatban dolgozók kapták, de a fafeldolgozó és gépipari munkások fizetése is jelentősen nőtt.

Ha te is szeretnél egy jól fizető, biztos állást, keresd fel a DreamJo.bs oldalt, és válogass a kiváló állások közül.

2020-ban a legkevésbé a lízing területén, valamint a marketing és reklámterületen dolgozók fizetése nőtt. De épp ennyire hiányzik a béremelés az oktatásban, képzésben dolgozók, valamint a gyógyszeriparban dolgozók számára is.

Ezeken a területeken voltak kimagasló fizetések

Ha a felsővezetői pozíciókat nem vesszük figyelembe, akkor a pilóták kerestek a legjobban 2020-ban. Átlagfizetésük elérte a bruttó 1.170.770 Ft-ot. Az orvostanácsadók a második helyen zártak 1.048.360 Ft-tal. De a vezető fejlesztők is 1.016.170 Ft-nak örülhettek. Ezzel szemben a legalacsonyabb fizetésű varrónők mindössze bruttó 196.700 Ft-ot kaptak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!