Hulladékolajjal vegyített kerozinnal tette meg útját egy utasszállító repülőgép Kínában

Hulladékolajjal vegyített kerozinnal tette meg útját a kínai Hainan Airlines egyik utasszállító repülőgépe Sanghaj és Peking között – számolt be a környezetvédelmet szolgáló alternatív megoldásról a kínai média. Az első ízben ilyen üzemanyaggal feltankolt járat 156 utassal és 8 fős személyzettel teljesítette a távot a két nagyváros között. A Hainan a kísérlettel a környezetvédelem iránti elkötelezettségét szeretné demonstrálni, illetve azt bizonyítja, hogy ennek a bioüzemanyagnak a légi közlekedésben is biztonságos a felhasználása – jegyezte meg Pu Ming a legnagyobb kínai magán-légitársaság alelnöke, aki maga is az utasok között volt.

Hulladékolajjal vegyített kerozin

A kínai fővárosban sikerrel landolt Boeing 737-es hajtóanyagát a China National Aviation Fuel-csoport és a Sinopec, Ázsia legnagyobb olajfinomító és petrolkémiai vállalata biztosította. A hírek szerint a repülő feltankolásához 50-50 százalékban használtak hagyományos kerozint és úgynevezett “csatornaolajból” készült üzemanyagot. Kínában egyébként az elmúlt években bűnözői csoportok sora bukott le amiatt, hogy az éttermekből begyűjtött, rákkeltő, újrahasznosításra szánt főzőolajat, úgynevezett csatornaolajat hoztak forgalomba, és igen súlyos ítéletek is születtek ezekben az ügyekben. A Hainan megoldásával két legyet kíván ütni egy csapásra, vagyis megoldást kínál a használt olaj bio-üzemanyagként történő felhasználására, másrészt legális csatornába terelheti e hulladékolaj felhasználását.

Hulladékolajjal vegyített kerozin

Hulladékolajjal vegyített kerozin

A szakértők szerint a bioüzemanyagokkal – akár növényekből, például algából, kukoricából, akár használt étolajból előállítottakról van szó – a károsanyag-kibocsátás 50-80 százalékkal is csökkenthető a kőolajszármazékokhoz képest. Kínának, illetve a kínaiaknak sajtójelentések szerint a következő 20 évben több mint 6 ezer új repülőgépre lesz szüksége, s ezért a pekingi kormány komoly alternatívaként tekint a bioüzemanyagokra.

Hulladékolajjal vegyített kerozin

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!