Hogyan kerüld el a harcművészetben jellemző csípősérüléseket?

A küzdősportok és a harcművészeti ágazatokba tartozó sportágak személyében kifejezetten veszélyes és sérülésekben gazdag mozgásanyagról beszélhetünk a folyamatos testi kontaktusnak és a “vérre menő” küzdelmeknek köszönhetően.

A sérülések súlyosságát és gyakoriságát azonban a helytelen végrehajtási mód is erősítheti, aminek hatásaként egyes harcművészeti ágazatokban kifejezetten nagy terhelés jut a csípőre. 

Ennek tükrében harcművészeti gyakrolók esetében kifejezetten fontos, hogy ismerjék a leggyakrabban előforduló csípősérüléseket, azok kialakulásának okát és kezelésének módját egyaránt.

Azonban ami még ennél is fontosabb, hogy tisztában legyenek azzal, hogy hogyan tudják megelőzni a sérülések kialakulását és elkerülni a fájdalmasabb és hosszadalmas felépüléssel járó eseteket. Az, aki ismeri ezen tényezőket, nem csak a kisebb-nagyobb balesetektől kímélheti meg magát és biztosíthatja a hosszan tartó harcművészeti karriert, hanem a fizikai teljesítményét is növelheti. 

Orvosok véleménye a csípősérülések kapcsán

Számos orvos és specialista vizsgálja és kezeli a csípővel kapcsolatos sérüléseket úgy, mint ahogyan azt Dr. Robert Klapper is teszi. Dr. Klapper a Los Angeles-i Cedars -Sinai kórház főorvosa, akinek a legfőbb tevékenységei közé tartozik az ortopéd műtétek végrehajtása. Így specialistának számít a területén. Dr. Klapper számos új sebészi műszert talált már fel, aminek köszönhetően a csípőartroszkópia műtétek sokkal hatékonyabbá tehetők. 

Hírnevét nem csak a feltalált eszközöknek köszönheti, de szakmai hátterének hála olyan hírességeket gyógyíthatott meg, mint a karate-bajnok Chuck Norris vagy a kosárlabda legenda Wilt Chamberlain. Elmondása és megélt tapasztalatai alapján összefoglalta, hogy ilyen jellegű sérüléseket leginkább a harmincas-negyvenes korosztályba tartozó harcművészet alakjai szenvednek el. 

Miért alakul ki a csípősérülés? Hogyan előzhető meg?

A sérülések kiváltó oka leggyakrabban egy rosszul kivitelezett köríves rúgás lehet, amely hatásaként a medencecsontban található ízületi tokrostos porcszövetei elmozdulnak. Így érdemes minél hamarabb felfigyelni a jelekre és abbahagyni az adott mozgásformát, annak érdekében, hogy ne okozzon még nagyobb problémákat, amelyet még nehezebb helyreállítani.

Minőségi ízületvédő készítményekkel azonban erősítheted és megóvhatod ízületeidet a kemény munka során is.

Mindenekelőtt a megelőzésre szükséges koncentrálni, vagyis odafigyelni a megfelelő testsúlyra és testzsírszázalékra, kifejleszteni a szükséges izomerőt, egyensúlyt és mobilitást, valamint fejleszteni a hajlékonyságot is. Kerülni kell a repetitív, ütődésekkel járó mozgásokat és sok-sok C-vitamint szedni.

Végül érdemes meggyőződni arról, hogy megfelelő fizikai állapottal rendelkezel-e ahhoz, hogy az adott sportágat végezhesd.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!