Hogyan alakult a divat az elmúlt 100 évben?

A technológia fejlődésével a ruhaipar és az aktuális divat is rengeteget változott az elmúlt évszázadban. Amit egykor kézzel készítettek hosszú órákon, napokon át, ma már intelligens gépek percek alatt megoldják. Idézzük fel a legfontosabb divatirányzatokat!

1920-as, ’30-as és ‘40-es évek divatja

Az első világháború után a ruhaipar világszerte az egyik legnépszerűbb iparág volt, amely jelentősen hozzátett a fellendülő gazdasági helyzethez. Akkoriban a kubizmus és az Art Nouveau művészeti mozgalmak voltak leginkább hatással az aktuális öltözködési szokásokra. Népszerűvé váltak a különböző geometrikus formák, amelyeket az 1930-as év körül divatossá váló Gingham-minta váltott le.

Ez a mintázat azért is volt kimondottan szerencsés, mert az előállítása költséghatékony volt. Ennek ellenére egy nagyon tartós anyagról beszélhetünk, amely tisztítása is könnyen kivitelezhető. A mintázat egyik nagykövete a hollywoodi színésznő, Judy Garland lett. Az 1939-ben megjelenő Óz, a csodák csodája című filmben egy ilyen mintájú szoknyát viselt, amelyet a mai napig mindenki pontosan fel tud idézni.

A mintázatokat tekintve egy újabb különlegesség ütötte fel a fejét a ‘40-es években, az úgynevezett halszálka motívum. Ennek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig szinte minden üzlet polcán találkozhatunk ilyen mintás, elegáns darabokkal. Ez az 1940-es évek környékén ugyanis az eleganciát, a státuszt szimbolizálta, melyet a Dior márka dobott piacra elsőként.

Az 1950 és 1980 közötti időszak legnépszerűbb motívumai

1950 környékén az egzotikus minták hódítottak a ruházat tekintetében, majd a 60-as években ezt a Paisley-motívum váltotta le, amely főleg keleti beütésű. Egy évtizeddel később pedig kezdetét vette a hippi korszak, amelyet a bő, batikolt ruhadarabok jellemeztek. Ehhez gyakran japán és indiai festési technikákat alkalmaztak, melyeket vékony pamut vagy len anyagokra készítettek.

Az 1980-as évek egyértelműen a vagányságról szóltak. Nem volt ritka, hogy leopárdmintás ruhadarabokkal találtuk szembe magunkat a boltok polcain. Az élénk színek és a műanyag kiegészítők használata is igen népszerű volt a disco korszakban.

90-es évek és az ezredforduló

Nem is volt olyan régen, hogy az 1990-es években ismét hódító kockás ruhadarabokat viselték az emberek. Különösen felkapottá vált a skótkockás minta, mely sárga színű változatát például a híres Spinédzserek című filmben láthattuk.

Az ezredforduló első tíz évében a military stílus jellemezte az öltözködést. Ezek a laza, terepmintás színű nadrágok, kabátok jelentették a legmenőbb ruhadarabokat. Népszerűek voltak a csípőnadrágok, a hosszú trikók vagy pólók, és a nagy, feltűnő, derékra helyezett övek.

A divat tehát bizonyos időközönként ismétlődéseket mutat, így kíváncsian várjuk, néhány évtized múlva melyik stílusirányzat válik ismét felkapottá!

Alkosd újra kedvenc divatirányzatod legnépszerűbb darabjait a Csipke Csodái méteráru webáruház kiváló minőségű anyagaival!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!