Heroinszerű fájdalomcsillapítót juttat támadójába egy különleges, aprócska hal

Ausztrál kutatók megfejtették egy kis hal fájdalommentes harapásának titkát: az állat heroinszerű fájdalomcsillapítót juttat támadójába. A Csendes-óceánban élő kardfogú nyálkáshal (Plagiotremus rhinorhynchos) mérgéből a kutatók reményei szerint újfajta fájdalomcsillapító fejleszthető ki. A hal méregmirigyei alsó állkapcsának meghosszabbodott, íves metszőfogaiban találhatók – olvasható Bryan Fry, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányában, mely a Current Biology című tudományos lap aktuális számában jelent meg.

halFotó: Wikipedia/Nhobgood(Nick Hobgood)

“A hal úgynevezett opioid peptideket fecskendez más halakba, melyek úgy hatnak, mint a heroin vagy az ópium: inkább útját állják a fájdalomnak, mint hogy okoznák azt. Ez igazán szokatlan” – fejtették ki a kutatók. A megharapott élőlénynek csökken a vérnyomása, jelentősen lelassul és kábulttá válik. “A méreg megfékezi a támadót, így lehetőséget ad a nyálkáshalnak a menekülésre” – emelte ki Fry.

A Meiacanthusok közé tartozó, mindössze öt centiméteres nyálkáshalak (Nemophini) a Csendes-óceánban fordulnak elő, többek között a Nagy-Korallzátony közelében. Egyedülálló mérgük alapján akár egy újfajta fájdalomcsillapító is kifejleszthető a tudósok szerint. “A tanulmány remek példát mutat arra, miért is kell védeni a természetet. Ha elpusztul a Nagy-Korallzátony, olyan halakat is elveszítünk, mint a kardfogú nyálkáshal, melynek mérge a következő hatásos fájdalomcsillapító alapját jelentheti” – fogalmazott a szakértő.

hal-2Fotó: Wikipedia/JennyHuang/ Flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!